GRENEL O ŠAMARČINI ZA KURTIJA "Konačno da se ovo desi"
Foto: EPA/EPA

''Italija, Francuska i Nemačka rekle su (takozvanom) kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da napravi 'odlučan napredak' u primeni prethodnih sporazuma ili u suprotnom neće podržati njihovu prijavu za Savet Evrope", napisao je Grenel na svom nalogu na mreži Iks.

Grenel je posebno istakao Italiju, Francusku  i Nemačku kao zemlje koje su ''konačno delale''.

"Važno je napomenuti da je Trampova administracija postavila ovaj zahtev Kurtiju pre četiri godine - i zbog toga su je kritikovali Evropljani", napisao je on.

Ranije danas portal Reporteri preneo je da su Francuska, Nemačka i Italija uputile pismo Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)'', i pozvale takozvanu vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge vezane za uspostavljanje ZSO i članstvo Prištine u Savetu Evrope, preneo je Reporteri, dodajući da se u pismu evropskih zemalja navodi da koraci koje je Kurti predložio ''ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i da rizikuju dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom Evropske unije'', penosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading