BOLNE VESTI ZA PRIŠTINU Amerikanci rekli svoje
Foto: EPA/EPA/VALDRIN XHEMAJ

Na onlajn konferenciji za medije, na pitanje kako će se dalje odvijati dijalog Srbije i Kosova, s obzirom da je ovo izborna godina u EU i SAD, Eskobar je rekao da su očekivanja od obe strane veoma jasne, a tiču se primene Ohridskog sporazuma.

"Bio sam prisutan u Ohridu kada je dogovoreno da se elementi sporazuma moraju odmah primeniti. Za Kosovo, to znači, uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a za Srbiju da ne blokira put Kosova u bilo koju evroatlantsku ili međunarodnu organizaciju. Nažalost, nijedna strana do sada nije ispunila te obaveze“, rekao je Eskobar.

Izrazio je uverenje da će obe strane ipak ispuniti svoje obaveze, kako bi region postao bolje mesto u kojem će dve zemlje imati normalne, predvidive i mirne međusobne odnose.

U vezi sa navodima da tzv. Kosovo neće sledeće sedmice postati članica Saveta Evrope, Eskobar je rekao da SAD nemaju glas u toj organizaciji, ali da zna da postoji zabrinutost među pojedinim članicama, jer su pitanje ZSO i neki drugi zahtevi više puta ponovljeni u poslednje tri godine.

"Ponavljamo tri godine zahtev za ZSO i neke druge zahteve u vezi sa pravima srpske manjine, koji nisu ispunjeni. To rađa zabrintuost zbog koje tzv. Kosovo možda neće dobiti glas“, dodao je Eskobar.

Komentarišući današnju izjavu tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da su implementacija ZSO i članstvo u Savetu Evrope dva odvojena procesa, Eskobar je rekao da su ta dva procesa veoma povezana.

"Članstvo u Savetu Evrope itekako se tiče odnosa prema manjinama i tzv. Kosovo je iskazalo posvećenost po tom pitanju, što uključuje i ZSO. To je dugogodišnja posvećenost, koja je iskazana i u Ahtisarijevom planu, Briselskom sporazumu i dogovoru iz Ohrida. Trudili smo se da shvatimo zašto tzv. Kosovo ne ispunjava svoju obavezu i to smo na mnogo načina signalizirali. Postoji zabrinutost da bi za formiranje ZSO posle sednice Saveta Evrope, usledilo samo veće odlaganje", rekao je Eskobar.

U pogledu neslaganja zapadnih diplomata, on je rekao da sve diplomate prate politiku svojih vlada i da je Kurti do svih njih čuo istu poruku.

"Sa svih nivoa, svih vlada, američke, francuske, nemačke, italijanske", rekao je Eskobar i dodao da ohrabruje tzv. Kosovo da radi sa evropskim i američkim partnerima kako bi se iznašao način da se krene napred u ispunjavaju obaveza, koje svakako moraju biti ispunjene.

Budući da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Vašingtonu, na pitane kakve će poruke on iz SAD preneti u Beograd i Prištinu, Eskobar je odgovorio da je prva poruka da SAD snažno podržavaju dijalog uz posredovanje EU, i da će nastaviti to da čini, kao najbliži partner.

"Druga važna poruka se odnosi na strategiju kako da se napravi korak napred u implementaciji dogovora iz Ohrida, kako bi region imao koristi od ovog istorijskog sporazuma. Razgovarali smo o tome kako da se reši pitanje dinara, kako da imamo elektronski privatni sektor koji će omogućiti građanima na tzv. Kosovu da dobiju novac. To su bile dve glavne teme razgovora", preneo je Eskobar.

On je objasnio da mandat na njegovoj dosadašnjoj dužnosti traje tri godine, da mu je istekao odavno, ali da je tražio da ostane još neko vreme jer je verovao da će biti većeg napretka u primeni Ohridskog sporazuma i primeni Zajednice srpskih opština, kao i približavanju tzv. Kosova EU.

"I dalje se nadam, ali mi je istekao mandat. Znam da će ovoj kancelariji to ostati prioritet", podvukao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading