Petar Petković
Foto: Printscreen/Tanjug

Petković je naglasio da Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru, jer sve što trenutno Kurti radi nema veze sa Dijalogom, već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na KiM.

U pismu se dodatno kaže kako taj statut sastavlja Kurti, u koordinaciji sa njemu lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je rekao da je reč je o čistom falsifikatu, putem kojeg Kurti želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga i to obrazložio u sedam tačaka.

- Prvo, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine! Drugo, takođe prema sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, koji je 2. maja 2023. u Briselu, u Dijalogu na visokom nivou, predstavio svoj Nacrt. Treće, Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na KiM, sa kojima su više meseci usko kordinirali na pisanju Nacrta Statuta - rekao je Petković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading