Petar Petković
Foto: Printscreen/Tanjug

On je novinarima nakon više od devet sati razgovora rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo.

"Još jedan dug i mučan dan. Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila", rekao je Petković.

Istakao je da Beograd neće odustati niti biti strana koja zatvara vrata i da će se boriti za svakog našeg čoveka i institucije jer moramo da obezbedimo sigurnu budućnost. Prema Petkovićevim rečima, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak predložio je tri pitanja, ali ih je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi ocenio kao trivijalna, kao i modele koji su primenjivani u prethodnim sporazumima.

"Oni nama nude manje u odnosu na dogovoreno i što je niihov legalni sistem dopustio. Oni nama u dijalogu nude manje u odnosu na njihove propise. A kada postavimo pitanje Lajčaku dokle ćemo da razgovaramo i na koji način ako Priština ne želi modele, Lajčak sleže ramenima", rekao je Petković.

Kako je ponovio, Srbija nikada neće odustati i boriće se za rešenja koja svakako treba da pomognu našem narodu i koja omogućavaju kompromisno rešenje da bi opstali na KiM.

"Dijalog nam služi da obezbedimo opstanak, za razliku od Kurtija koji želi da protera Srbe", rekao je direktor Kancelarije.

On je rekao i da su na sastanku snažno protestvovali zbog zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji, kao i zbog zabrane predstave i ulaska na KiM glumcu Nenadu Jezdiću.

Istaknuto je i šta prištinska vlast radi srpskim novinarima istakavši slučaj lista Jedinstvo i novinara koji se suočavaju sa proterivanjem iz njihovog sedišta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"To rade drugi put - prvi put su ih proterali iz Prištine 1999. godine, a sada iz Kosovske Mitrovice", rekao je Petković. On je naglasio i da je tema dijaloga bilo "pitanje nad pitanjima", odnosno osnivanje Zajednice srpskih opština koje čini okvir za opstanak srpskog naroda i što Priština drži embargo nad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti.

"Očekujemo poziv Lajčaka za nastavak dijaloga, a kada će to biti to je na njemu. U međuvremenu ćemo pripremiti dodatne komentare", rekao je Petković.

Na pitanje albanskog novinara zašto je za Beograd Lajčakov predlog neprihvatljiv, Petković je istakao da ga nije odbio Beograd već druga strana.

"Lajčak je izašao sa tri modela EU. Ako u njemu stoji da se formira novi entitet da Poštanska štedionica dobije licencu, da svi Srbi imaju pravo da podižu primanja na KiM, nismo to odbili mi već druga strana. Pitajte Bisljimija zašto neće da dozvoli da Srbi primaju plate i penzije. Mi želimo rešenje, stvari su suprotne u odnosu kako ih vi vidite", rekao je Petković i podvukao da su naše predloge videli međunarodni partneri.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Nemanja

15.05.2024 19:09

Kao i do sada uvek je Priština ta koja sputava dijalog i kompromis.

Marijana

15.05.2024 19:09

Nije ni čudo kada se Kurtijeva politika svodi na izazivanje haosa i nereda.

Zvezdica

15.05.2024 19:15

Priština nastavlja da pokazuje moć i da maltretira srpski narod.

Ana

15.05.2024 19:16

I zar se ovo što Kurti radi nemože nazvati genocidom nad srpskim narodom.

Sara

15.05.2024 19:52

Priština i dalje pokazuje svoju neograničenu bahatost.