Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/Tanjug

- Patrijarha Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri,u popodnevnim časovima doputuje u sedište SPC, manastir Pećku patrijaršiju,na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja,saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu - piše u saopštenju SPC. - Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru SPC i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na KiM.

U saopštenju se još navodi da patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva:

- Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće.

Zasedanje Sabora počeće sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading