Kontejneri za glasanje
Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Ismet Krieziu rekao je da je nedostatak informacija o lokacijama uticao na slab odziv, osvrnuo se na loše organizacione uslove, posebno za osobe sa invaliditetom, ali i na postavljanje kamera na biračkim mestima, što, kako je kazao, može biti zastrašujuće i ne garantuje tajnost glasanja.

U mnogim biračkim centrima na severu Kosova ove nedelje nisu se stekli uslovi da se garantuje slobodan i fer proces glasanja, kazao je Krieziu. On je dodao da je, sa pravne tačke gledišta, organizacija glasanja obavljena u skladu sa zakonskim kriterijumima, ali je opet učešće građana slabo.

U izjavi medijima, Krieziu je naveo da iako su birački centri otvoreni na vreme, nedostatak informacija o njihovoj lokaciji uticao je na malo interesovanje građana za učešće na glasanju.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog tehničkih i organizacionih uslova u nekim centrima, navodeći nedostatak predznaka i teškoće za osobe sa invaliditetom.

Drugi problemi, prema Krieziuovim rečima, odnose se na postavljanje kamera na biračka mesta, što, kako je kazao, može biti zastrašujuće i ne garantuje tajnost glasanja.

Krieziu je izrazio zabrinutost da je malo učešće i rezultat uticaja Srpske liste i politike Beograda.

„Sa pravne tačke gledišta, zakonski kriterijumi za organizovanje su u velikoj meri ispunjeni, ali u svakom slučaju učešće je neuspeh. Takođe smo ranije pozvali CIK da poništi ovaj proces. Uzimajući u obzir finansijski trošak, posvećenost ljudi i vodeći računa o pokazateljima za bojkot ovog izbornog procesa“, naglasio je on.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading