savet evrope
Foto: Alo/PrintSrceen

Od 171 poslanika, 131 je glasao za, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Kosovo

Glasanje u PS SE / Izvor: Youtube Printscreen/Kosovo Online

 

 

Šefica delegacije Srbije u PSSE Biljana Pantić Pilja istakla je u obraćanju parlamentu da su u izveštaju Bakojani prekršeni svi zakoni na kojima je ova institucija zasnovana.

-Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure. Razmotrićemo da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava - rekla je Pantić Pilja i završila izlaganje rečenicom na srpskom: "Živela Srbija". 

Kako je ko glasao?

U opštoj histeriji pritisaka da se Priština i pored kršenja prava na svakom koraku raskrči put ka EU, bilo je i onih poslanika SE koji su glasali u korist Srbije.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.  Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv. 

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro prestavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo. 

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine. 

(Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (3)

Loading
Rada

17.04.2024 06:42

Dora grkinja ostaće zabeležena u istoriji kao trojanac. Neka joj se vrati sve ono što je nama dala. ljubi

Ilija

17.04.2024 07:41

Ulaskom Kosova u NATO i SE olakšan je ulaz i raspored američkih trupa, stvaranje njihove baze kako bi im Putin bio na dohvati ruke.Međusobni odnosi stanovništva Kosova bilo da su to albanski Kosovari ili Srbi njih ne interesuju, već samo teren.

Zoki

17.04.2024 08:09

Nikad nemoze Srbija da spreči glasanje u korist kosova jer ove evropske SVINJE programiranesu da služe amerikancima.