Morton Halperin
Foto: Alo/Printscreen

Halperin je, u emisiji „Going underground“, komentarišući paralele koje se prave između Krima i Kosova, te konstataciju da bi, ako bi podržavao nezavisnost Kosova – trebalo da podrži i samostalnost Krima, istakao da smatra da je priznanje nezavisnosti Kosova - bila greška.

"Dogovor je bio da Kosovo bude pod nadzorom Saveta bezbednosti UN i da njegova budućnost bude određena kroz pregovore u koje bi trebalo da budu uključeni Srbi i Albanci. Dogovor bi onda morao da prihvati Savet bezbednosti UN", pojasnio je Halperin, a preneli su mediji.

On je istakao da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova bila i kršenje Rezolucije Ujedinjenih nacija.

"Žalim zbog te odluke", naglasio je nekadašnji visoki funkcioner u Stejt departmentu.

On je rekao da je bio za intervenciju na Kosovu kako bi se, kako je ukazao, „zaustavio genocid nad Albancima“, navodeći da je intervencija na Kosovu bila opravdana“.

Kazao je da nije podržavao bombardovanje kineske ambasade, te da nikada nije saznao kako je do toga došlo.

Kada je reč o Ukrajini, napomenuo je da je bio protiv širenja Nato, jer je to protivno garancijama koje su date Rusiji. Takođe, podsetio je da je bio u administraciji Bila Klintona kada je Ukrajina pozvala i pristala da preda svoje nuklearno naoružanje Rusiji, uz garanciju da će je SAD i Rusija braniti ako je napadne neka nuklearna sila.

Ističe da je vreme za pokušaj da se zaustavi rat u Ukrajini, kao i da je potrebno izaći u susret ruskoj zabrinutosti u vezi bezbednosnih pitanja.

Što se tiče Bliskog istoka, naglasio je da SAD treba jasno da stave do znanja da neće dozvoliti novu invaziju Gaze, te da američki predsednik Džo Bajden sada ide u tom smeru, zbog čega je uveren da će ga Izraelci poslušati, jer zavise od američke podrške.

"Bajden je ceo život verovao da mora da podrži Izrael i da ta država ima pravo da postoji. Postojao je uvek veliki pritisak na američkog predsednika da se Izrael podrži. Sada se situacija promenila i Bajden je to video, i zato je krenuo drugim putem“, objasnio je ekspert za spoljnu politiku SAD i kontrolu naoružanja.

Inače, Halperin je, između ostalog, službovao kao specijalni savetnik pomoćnika državnog sekretara odbrane za međunarodne bezbezbednosne poslove, a kasnije je postao najmlađi zamenik pomoćnika državnog sekretara za odbranu.

Bio je aktivan u administraciji predsednika Džonsona, Niksona, Klintona i Obame.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading