KiM
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Petković je zahvalio sagovornicima na poseti i istakao da je saradnja dve partije, ali i države Srbije i Narodne Republike Kine na izuzetno visokom nivou zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Sija i predsednika Vučića.

- Predsednik Vučić i predsednik Si su unapredili saradnju između SNS i KPK, što je snažno nastavio i predsednik SNS Vučević, a kao deo te saradnje i delegacija Srpske napredne stranke boravila je u poseti Narodnoj Republici Kini. Zaista nam je bila čast da se uverimo u napredak Kine, kao i u plodotvorne potencijale za našu dalju saradnju. Nama su od izuzetnog značaja investicije koje dolaze iz Kine jer to podstiče i dodatni rast naše ekonomije – istakao je Petković.

On je gostima posebno zahvalio na principijelnom stavu Kine o najvažnijem nacionalnom pitanju Srbije, pitanju Kosova i Metohije i podršci u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

- Kao što Narodna Republika Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i naša zemlja čvrsto podržava politiku jedne Kine. Kina nikada nije imala duple standarde i mi smo od naših kineskih prijatelja oduvek imali samo iskrenu i snažnu podršku i razumevanje. Režim u Prištini kao što znate ne prihvata niti pristaje na kompormis koji je srž svakog dijaloga, a tome u prilog svedoči i odbijanje već 4.000 dana da formiraju Zajednicu srpskih opština. Umesto toga, Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno prolaze kroz svakovrsno fizičko i institucionalno nasilje – ocenio je Petković i preneo da naše dve države povezuje i čvrsta opredeljenost politici mira kao jedinom putu za rešavanje svih konflikata. 

Na kraju razgovora Petković je potcrtao da će predstavnici Komunističke partije Kine uvek u Srpskoj naprednoj stranci imati iskrene i odane prijatelje i da ćemo zajedničkim stremljenjem napredovati na polju saradnje.

- Trudićemo se i u budućnosti, čuvajući našu suverenu i slobodarsku politiku, da unapredimo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Nikada nećemo odustati od saradnje sa našim iskrenim prijateljima, a Narodna Republika Kina i predsednik Si to svakako jesu i to će biti podstrek za dalje unapređenje čeličnog prijateljstva između Srbije i NR Kine – zaključio je Petković. Na kraju sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu intenzivira međupartijska saradnja između SNS i KPK.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading