KiM
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je Beograd odlično razumeo zapadnu politiku dvostrukih aršina, jer za sabotiranje procesa normalizacije, Priština ne samo da nije adekvatno sankcionisana, već su nagrađeni otvaranjem perspektiva za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama.

- Pre 4000 dana PR je preuzela obavezu da formira ZSO, a Beograd je dobio čvrste međunarodne garancije da će to biti učinjeno. Sve su lagali! Kurti dosledno stavlja do znanja Srbima na KiM da je njihova obespravljenost trajna, a Beogradu da nisu spremni na normalizaciju na terenu - napisao je on na platformi Tviter.

Kako je bilo precizirano, takođe u Briselu dogovorenim, opštim principima za formiranje ZSO iz 2015. godine, Zajednica treba da ima široka ovlašćenja, svog predsednika, da odlučuje o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, ekonomskom razvoju, da ima pravo da poseduje pokretnu i nepokretnu imovinu i da može da se finansira iz Srbije.

Dva meseca pošto su ovi principi aminovani u prisustvu tadašnje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, u oktobru 2015. godine predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga zatražila je od Ustavnog suda ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Do odluke suda, tražila je da se sporazum iz Brisela o ZSO – suspenduje.

On je na svom Tviteru podsetio da je Priština pre 4.000 dana preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskuh opština, a da je Beograd dobio čvrste međunarodne garancije da će to biti učinjeno.

- Za sabotiranje procesa normalizacije, ne samo da PR nije adekvatno sankcionisana, već su nagrađeni otvaranjem perspektiva za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama. Odlično smo razumeli zapadnu politiku dvostrukih aršina - istakao je on.

@alo_portal Pripadnici policije su juče sa majkom male Danke išli na mesto gde je nestala, da im pokaže svaki korak i detalj tog dana kada je nestala. #alo #bor #amberalert #dankailić #srbija #fypシ゚viral #fypシ #alodnevnenovine #alonovine ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading