aljbin kurti
Foto: Printscreen

Prenosio vam u celosti saopštenje načelnika Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma:

- Povodom navoda Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma pukovnik Zoran Jovanović istakao je da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije.

U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.

U izvršavanju ovih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma jedinice Vojske Srbije sarađuju sa Međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji (Kfor). Za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Republike Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma.

Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza.

U obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. U tom smislu, navodi da tzv. kosovke vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma.

Pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini - naglasio je pukovnik Jovanović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoki

22.03.2024 13:11

Kurti zvani KASPIN mesto prebivanja Zuta kuca .