KiM
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je najavio da će tokom razgovora na tehničkom nivou biti reči o svim pitanjima važnim za deeskalaciju situacije, ukljujučujući formiranje Zajednice srpskih opština, ali i zabranu upotrebe dinara na KiM.

Delegaciju Prištine predvodiće njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi. Kako je nedavno rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovori od pre nekoliko nedelja o odluci takozvane Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom.

On je dodao da će se tokom sastanka razgovarati i o drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga. Stano je rekao da je sveukupna primena takozvanog Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja i da će se u razgovoru dotaći i nekih njegovih aspekata.

U Briselu je krajem februara održan sastanak o odluci takozvane Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara, a koja je stupila na snagu 1. februara.

Na tom sastanku, delegaciju Beograda predvodio je Petar Petković, a glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi nije došao, pa su prištinsku stranu čili samo predstavnici takozvane Centralne banke Kosova.

Nakon što je Bisljimi odbio da učestvuje na sastanku jer, kako je tada rekao, dinar nije tema za dijalog, Lajčak je otputovao za Prištinu, a kasnije je posetio i Beograd.

Na KiM je prošle nedelje boravio i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji je rekao da se nada da će vlada u Prištini biti fleksibilna kada je reč o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM u razgovorima u okviru dijaloga koji će biti održani danas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading