spomenik
Foto: Alo/Alo

Okupljenima ispred spomen ploče obratila se zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić.

– Na inicijativu Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas otkrivamo spomen ploču u znak sećanja na naše stradale sugrađane u martovskom pogromu. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića mi danas negujemo kulturu sećanja i sa dužnom se pažnjom i pijetetom sećamo svih naših žrtava. Cilj otkrivanja ove ploče je negovanje kulture sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM. Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote. Imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa Šar planine simbol je snage, jačine i opstajanja srpskog naroda na ovim prostorima. Simbol je snage našeg naroda da izdrži golgotu kroz koju prolazi, ali i simbol nekažnjenog zločina već 20 godina – rekla je Dušica Nikolić.

Ona je naglasila da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ni danas nije mogao da bude sa nama.

– Direktor Kancelarije Petar Petković nije sa nama zbog zabrane Prištine, ali vam zato prenosim njegovu poruku u kojoj kaže da je na nama da učinimo sve, da nikada više ne dozvolimo nove pogrome, niti nove Oluje, da zaštitimo naš narod i da čuvamo mir kao najveću vrednost. Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama na celom KiM, da se nikom nikad ne ponovi zločin koji je srpski narod proživeo – stoji u poruci Petkovića.

 

Danas se sećamo jednog od najdramatičnijih događaja čitave naše mnogovekovne nacionalne povesnice, kada je otelotvorena mržnja, koja je za svega nekoliko sati oduzela živote ne malog broja naših nedužnih sunarodnika, proterala više od 4000 ljudi, uništila nekoliko desetina naših svetinja i na stostinu domova. Bio je to dan kada su pred očima čitavog sveta, u plamenu mržnje nestajali vekovi postojanja i trajanja – rekao je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

RTG

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading