Srpski autobus sa OVK zastavom
Foto: Printscreen/Eparhija raško-prizrenska

Piše: M. J.

On navodi da je napadaču u očima video mržnju i da je samo prisebnošću sveštenika, hodočasnika i jednog policajca sprečena tragedija.

Hodočasnik je prepričao detalje ovog strašnog napada koji je uznemirio sveštenstvo i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Nekoliko puta je napadač prišao autobusu iz kojeg su izlazili vernici i tada nas je najpre verbalno napao, a zatim je odgurnuo sveštenika i uvrnuo mu ruku. Iz automobila je doneo zastavu terorističke OVK i okačio je na prednji deo našeg autobusa - kazao je očevidac ovog napada.

Naš sagovornik dodaje da je napadač u više navrata nasrtao na sveštenika i hodočasnike.

- Vikao je, mahao rukama, nekoliko puta se dohvatio za pojas, otišao je ka svom automobilu i tada smo svi pomislili da će uzeti pištolj ili bombu. Mislili smo da će nas pobiti. Sveštenik se trudio da nas zaštiti, govorio nam je da ne odgovaramo na napade i da ne nasedamo na provokacije. Taj napadač je postajao sve agresivniji, u očima sam mu video mržnju, krvoločnost - naveo je ovaj hodočasnik, uz molbu da ne objavljujemo njegovo ime.

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident i u saopštenju je navela da su svešteniku i hodočasnicima u pomoć pritekli policajac i jedan građanin Albanac.

- Nasilnik je pobegao svojim vozilom. Eparhija raško-prizrenska osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi, i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada - navodi se u saopštenju.

Nakon što su napadnuti, vernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena. Koji sat kasnije stiglo je saopštenje tzv. KP u kojem se navodi da je napadač priveden.

- Osumnjičeni je identifikovan, pronađen  priveden. Određen mu je pritvor do 48 sati - kazao je portparol tzv. kosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na KiM politički neguje i toleriše.

- Prizren je grad od posebnog značaja za srpski narod i njegovu istoriju i duhovnost, i srpskom sveštenstvu, bogoslovima i hodočasnicima mora biti garantovan najviši nivo bezbednosti jer poruka koju oni svi zajedno upućuju jeste poruka mira i tolerancije. Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na KiM i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti - kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da je zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt jer Priština nakon dolaska Aljbina Kurtija na čelo tzv. vlade sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe.

- Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira i zato se nadamo da će incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima -  zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading