ukidanje dinara
Foto: Alo/Kosovo online

Danas su okupljeni građani, mahom mladi ljudi koji su se za svoje školovanje ili zapošljavanje odlučili upravo u Severnoj Mitrovici, svoje nezadovoljstvo i razočaranje podelili sa repoterom Kosovo onlajna. 

Strahinja Jeftić kaže da je sa kolegama koji su zaposleni preko programa "Moja prva plata" danas došli da podignu novac.

"Međutim, odlukom CBK nama je onemogućeno da podignemo naša novčana sredstva. Ova odluka nije zaobišla ni straije kolege koji imaju dugogodišnje radno iskustvo a ni sugrađane Kosovske Mitrovice. Mi zaista želimo da ostanemo na ovim prostorima, ali pod ovakvim uslovima i okolnostima, ali nisam siguran koliko je realno imati normalan život. Ono što jedino ostaje na nama, da se svi legitimnim načinima izborimo za bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome uspeti", kaže Jeftić.

Ivana Minić kaže da ni danas nije u mogućnosti da podigne zarađenu platu koju joj je Srbija omogućila kroz ovaj program.

"Pitanje je da li ćemo uopšte stići od ovolikog reda. Postoje i druge kolege koje nisu u mogućnosti da odu do centralne Srbije da podigne novac i bilo bi lepo da se ovo izreguliše", kaže ona.

Student Ranko Milovanović ističe da su danas studenti došli da podignu novac i svoje iskažu svoje nezadovoljstvo zbog okolnosti u kojima su se našli. Podseća da su studentski rashodi veliki, plaćaju dom, školarinu, menzu i knjige.

ukidanje dinara

Kosovo online

 

 

"Ovom odlukom tzv. CBK nama je uskraćeno normalno studiranje u 21. veku. Mnogi studenti su korisnici studentskih kartica preko kojih primaju kredite i stipendije koje izdaje Ministarstvo prosvete Srbije, a ovom odlukom nismo u mogućnosti da ih koristimo kako bismo podigli novac. Brojni studenti koji dolaze ovde iz centralne Srbije, roditelji im uplaćuju novac, a zbog ove zabrane nisu u mogućnosti da podižu novac kako bi mogli da plaćaju dažbine. U ime svih studenata našeg univerziteta, apelovao i pozvao međunarodnu zajednicu, pojedince, organizacije i organe da učine nešto", poručuje on.

Student iz centralne Srbije koji se školuje u Severnoj Mitrovici Marko Ranđelović naglasio je da mu je jutros legao novac koji ne može da podigne i samim tim, ne može da uplati ratu za školarinu i overi semestar.

"Ne znam dokle će se moći ovako, posle svih ovih odluka koje su sprovedene. Narušeni su nam uslovi, a imali smo poprilično dobre uslove. Kao što vidite veliki broj studenta je ovde, jako je teška situacija, nadam se da će se i druge evropske studenske ogranizacije neće ostati neme i odreagovati, pružiti nam podršku", navodi Ranđelović.

Od 1. februara na tzv. Kosovu je počelo sprovođenje uredbe tzv. Centralne Banke Kosova kojom se zabranjuje dinar. Ova uredba pogodila je prvo najosetljivije slojeve društva – penzionere, invalide, sugrađane koji primaju socijalne, dečije i druge dohotke iz Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading