ben andoni
Foto: Printscreen/YouTube/ RTSH

On kaže da i druge članice Natoa, kao što su Crna Gora i Severna Makedonija takođe imaju memorandume sa tzv Kosovom i mogu da mu šalju oružje.

„Albanija može u ekstremnim slučajevima da promeni zakonodavstvo i da pošalje ljude na tzv Kosovo. Verujem da bi u ovom slučaju to bila zvanična obaveza Albanije, i da ne bi bila reč samo o dobrovoljcima. Mora da se uzme i nešto u obzir. Na osnovu člana 5 protokola, Nato interveniše samo ako Srbija direktno napadne Albaniju, dok u ovom slučaju sve ima veze sa memorandumom koji Albanija ima sa tzv Kosovom. Razume se da se sve pravda time što smo dve bratske države. Dve smo države ali jedan narod“, kaže Andoni za "Kosovo onlajn".

Prema njegovoj oceni, postoji velika zabrinutost, posebno posle nekih nedavnih izjava iz Srbije, a kao primer navodi izjave Aleksandra Vulina.

„Mislim da je Rama reči o tzv Kosovu izgovorio i u ime SAD, ali razumelo se da sada postoji opredeljenje i Tirane za ono što čeka tzv Kosovo u budućnosti. Nad tzv Kosovom se, po mom mišljenju, skupljaju crni oblaci. To se vidi i po potrošnjama za naoružanje i Srbije i Kosova, ali posebno po tome što je, prema informacijama koje imam, dve trećine srpske vojske blizu granice sa tzv Kosovom. Očigledno, je Rama dobio informaciju od Natoa, čiji smo član. Premijer je izabrao trenutak, ali i način da prenese svoju poruku, a pokušava i da poboljša svoj imidž na tzv Kosovu. On zna da je Samoopredeljenje još uvek veoma jako na Kosovu i pokušava da tamo ostvari uticaj. Razume se da je budućnost tzv Kosova veoma problematična”, smatra Andoni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako dodaje, u poslednje vreme govori o progonu Srba na severu Kosova od strane kosovske vlade i ističe opstrukciju formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Prema ovoj doktrini, Rusija je intervenisala u Ukrajini, odnosno u Gruziji. Takođe, Azerbejdžan je ušao u sukob sa Jermenijom. Ovo je dostiglo vrhunac zahtevom Srbije, kao zemlje članice Ujedinjenih nacija, da tzv Kosovo odgovara pred Savetom bezbednosti”, kaže Andoni.

Alo/Kosovoonline

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading