aljbin kurti
Foto: Alo/Tanjug

Šesnaest godina zla i laži. Šesnaest godina ničega. To je juče nekakvom svečanom cermonijom proslavila nepostojeća država Kosovo kojom rukovode kadrovi terorističke OVK. Time se ponosi Aljbin Kurti.

I Albanci potvrđuju da je život na tzv. Kosovu loš.

- Nisu sva očekivanja ispunjena. Nedostaje puno toga, ekonomska situacija nije dobra, ostalo je tu i tamo - rekao je stanovnik Prištine u anketi koju je sproveo Kosovo onlajn.

Lažnu državu Kosovo ne priznaje 109 država od ukupno 193 članice UN.

Kancelarija za KiM saopštila je da proglašenjem nezavisnosti ova nelegalna građevina nije odmakla daleko jer „kuća ne može da se pravi bez temelja i na tuđoj zemlji“.

- Jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas. Kreiranjem samoproglašenog Kosova na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom Kosovu danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. Kosovo nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine - navode iz Kancelarije za KiM.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu, povodom 16 godina od kako je tzv. Kosovo proglasilo tajozvanu nezavisnost, kaže da je to ostvaren san nekoliko generacija, ali da sivu boju ovoj godišnjici daje to što je takozvano Kosovo pod sankcijama Evropske unije i što dosta građana napušta ovu kvazidržavu jer ne vide perspektivu.

- Sama činjenica da smo pod merama EU je negativan znak koji možda uliva neku sivu boju proslavi nezavisnosti. Ako imidž Kosova nije na tom nivou da bude privlačan za strane investitore, onda daleko više razloga ima da budemo zabrinuti pre nego srećni. Bez obzira na to, sloboda je ta koja se meri slobodom, ali za budućnost je potreban sasvim drugačiji pristup - kazao je Grdžaljiu.

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković rekao je da su Srbi na Kosovu danas u mnogo podređenijoj situaciji u odnosu na 17. februar 2008, kada je tzv. Kosovo proglasilo takozvanu nezavisnost. Rekao je da se plaši da će, ako nema konkretnog i svrsishodnog dijaloga u Briselu, Srba biti sve manje i to odgovara Aljbinu Kurtiju i politici Samoopredeljenja.

- Što manje Srba na Kosovu, to je manji problem. Plašim se da ne dočekamo 17. i 18. godinu u još lošijoj situaciji po pitanju ljudskih prava i međuetničkih odnosa - zaključio je Radaković.

Da tzv. Kosovo nije država, poručuje i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov.

- Nije ovde u pitanju samo naš unilateralni stav ili stav država koje ga podržavaju bilo zato što smatraju da je Srbija ozbiljna slobodarska država ili iz sopstvenih interesa jer sami na svojim teritorijama imaju potencijalna Kosova. Reč je o tome da principi međunarodnog javnog prava i konkretni pravni dokumenti, a upravo takav je Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, govore o suverenitetu tada SRJ, sada Srbije, na teritoriji Kosova i Metohije i govore o suštinskoj autonomiji KiM, što stoji i u našem ustavu iz 2006. godine - kazao je Petrov, i dodao da je apsolutno isključena bilo koja mogućnost da tzv. Kosovo u dogledno vreme, ili čak uopšte, uđe u Ujedinjene nacije.

Mentorka Đilasove opozicije prva čestitala!

Jedna od najvećih lobistkinja nezavisnog Kosova, miljenica teroriste Aljbina Kurtija i najglasnija u lažnim optužbama da su Srbi počinili genocid Viola fon Kramon prva je čestitala lažnoj državi Kosovo takozvani „dan nezavisnosti".

Upravo s ovom osobom šuruje prozapadna opozicija kojom rukovodi Dragan Đilas, a zajedno s njom su tražili u Strazburu da se kazne Srbija i njen narod.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading