Zlatan Elek
Foto: Alo/Alo!

Cilj Aljbina Kurtija je da se rasele Srbi i da nastupi egzodus, rekao je Elek za RTS i poručio da se nada da će razum preovladati.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je cilj Aljbina Kurtija da se rasele Srbi i da nastupi egzodus.

- Šta misle Srbi pokazali su juče na skupu, kojem je prisustvovalo prema našim evidencijama između 6.000 i 7.000 ljudi - naveo je Elek.

On je podsetio i koji su to sve potezi Prištine u poslednje vreme koji utiču na položaj Srba na KiM.

- Zabrana vakcinacije, sportskih događaja, u kojima učestvuju klubovi iz uže Srbije, kulturnih manifestacija, štampe, udžbenika, ulaska srpske robe i hrane, izgradnje univerziteteta, kao i zabrana ustanove za socijalne kategorije stanovništva i na kraju – ukidanje dinara i platnog prometa - ukazao je Elek i naglasio da očekuje adekvatan odgovor međunarodne zajednice.

- Međunarodna zajednica je garant multietničnosti. Očekujemo oštriju reakciju zemalja Kvinte da utiče na Prištinu da odustane od ove odluke o zabrani dinara i da dozvoli dostojan život Srbima na prostoru KiM. Srbi su juče na velikom skupu svima poslali poruku da se ne slažu sa odlukom o ukidanju dinara - istakao je predsednik Srpske liste, a preneo RTS. 

Prema njegovim rečima, u teškom vremenu najbitnije je da se pokaže jedinstvo, koje je na jučerašnjem veličanstvenom skupu i pokazano jer je to, kaže, jedini put da se opstane na prostoru KiM.

- Ohrabruje nas izjava predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da država ima dosta novca i da će se razgovarati da kako bi se pronašlo rešenje. Do sada nikada nije bilo kašnjenja primanja, a bilo je i više povećanja - istakao je Elek. On se osvrnuo na peticiju za smenu gradonačelnika.

- Sa žaljenjem moram da konstatujem da nema odgovora na peticiju, iako je skupljeno više potpisa nego što je bilo potrebno - napomenuo je Elek i dodao da Kurti ne poštuje ni svoj tzv. ustav, kako ga naziva, i da manastiru Dečani nije vraćena imovina.

Istakao je da Kurti želi da dovede srpsku zajednicu na ivicu egzodusa, kao i da obesmisli Zajednicu srpskih opština.

- Srbi na KiM žive u getou. To je militarizovana zona. Maltretiraju se Srbi, upada se u zdravstvene institucije - rekao je Elek.

On je naglasio da su Srbi na KiM obespravljeni u svakom pogledu.

- Nasilno im se uzima zemljište. Nigde ne postoji toliko patrola kao na KiM – grade se punktovi gde se pretresaju vozila. Ovo se događa pred očima Unmika, nema povratka Srba na KiM ni posle 25 godina. Međunaradna zajednica i Kvinta su garant"

Zlatan Elek, koji je i direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je taj centar jedna od najbitnijih institucija u Srbiji, ima 1.600 zaposlenih, a odlukom o ukidanju dinara biće svi pogođeni, a posebno pacijenti.

- Nadam se da će razum preovladati. Za nas, Srbe, Kosovo i Metohija nije samo reč, već duhovno nadahnuće i naš identitet. Opredeljeni smo da opstanemo na KiM - istakao je on.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal ORLIĆ U RINGU Đilas je preprodavac magle, hvali se da je švercovao šunku #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading