Aljbin kurti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Piše: M. J.

Kurti je nakon sednice u Njujorku otputovao u Severnu Makedoniju, da bi zatim u Prištini izjavio da se u Skoplju nije osećao ugroženo iako je imao informacije da mu je bezbednost navodno ugrožena od „pojedinaca i struktura koje imaju veze sa zvaničnim Beogradom“.

- Saznao sam da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. Upravo sam došao iz Skoplja, nisam se osećao ugroženim, ali sam video mnoge policijske snage koje su se pobrinule za sastanak u Skoplju - rekao je on, a njegovu izjavu svi albanski mediji preneli su pod oznakom „hitno“.

Ipak, mnogi su odmah provalili pravu nameru Aljbina Kurtija. Najpre se oglasilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, koje je demantovalo njegove tvrdnje.

- Tokom posete Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja njegovog ubistva. Što se tiče bezbednosti tokom njegove posete, ona je organizovana po unapred određenim pravilima i bezbednosnim procenama - rekao je portparol MUP Severne Makedonije Toni Angelovski.

Kurtijeve izmišljotine demantovao je i glavni tužilac na tzv. Kosovu, Besim Keljmendi, kao i prištinsko tzv. specijalno tužilaštvo, koji su naveli da nemaju nikakvo obaveštenje o navodnom pokušaju atentata.

- Nemamo takve informacije niti povodom toga ima bilo kakvog postupanja - rekao je Keljmendi.

Da se radi o pokušaju prikrivanja fijaska u Njujorku, gde je Aljbin Kurti prošao kao bos po trnju, smatra i potpredsednik DSK Ljutfi Haziri, koji je ocenio da je tzv. Kosovo na sednici Saveta bezbednosti UN dobilo najteži diplomatski šamar u poslednjih 20 godina.

- Najteži diplomatski šamar posle 20 godina zbog neuspeha u koordinaciji, političkog pragmatizma i nedostatka volјe za zatvaranjem otvorenih pitanja - rekao je Haziri.

Marko Đurić

JADRANKA ILIĆ (STF)

 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kazao je da ništa više ne govori o fijasku koji je Aljbin Kurti pretrpeo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nego njegova najnovija tužna naučnofantastična priča o planiranju njegovog ubistva.

- Nakon što je 13 od 15 članica SB UN izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog njegovih vrlo stvarnih i razornih postupaka, ima li boljeg načina da se zavrti priča nego da se neko ko maltretira, hapsi i čisti čitavu etničku grupu pretvori u žrtvu. I, naravno, za to kriviti Srbiju. Zašto ne uključiti i vanzemaljce u zaplet. Samo si zaboravio jednu stvar, Aljbine - možeš ponekad da lažeš neke ljude, ali ne možeš da lažeš sve ljude sve vreme - poručio je Đurić

Makedonski analitičari navode da ne poseduju informacije koje govore o ugrožavanju Kurtijeve bezbednosti i ukazuju da je ta izjava možda data da bi se skrenula pažnja sa nedavne sednice Saveta bezbednosti UN. Zidas Daskalovski, profesor Fakulteta bezbednosti u Skoplju, kazao je da se radi o određenim spekulacijama ili političkom nadmudrivanju Aljbina Kurtija.

- Atmosfera između Beograda i Prištine je zagrejana i ono što se desilo na sednici Saveta bezbednosti UN nije bilo naklonjeno Kosovu i Kurtiju. Ovde je sasvim moguće da će on iskoristiti ovu informaciju da prikrije negativne elemente koji su se desili na sednici u Njujorku - kazao je Daskalovski.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading