Goraždevac
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ STR/ bs

A šta da radim? Da ćutim, ništa drugo. Kom se glas čuo, toga je mrak pojeo. Da nemujem ako mislim da ostanem tu gde mi je pradeda rođen. A teško jeste, još teže je što nam brane da podignemo svoj glas, što nas teraju da ćutimo.

Ovo su reči penzionera iz Gračanice Dimitrija S., s kojim smo kratko porazgovarali ispred jednog albanskog marketa. On za Alo! kaže da mu je jasno zašto Aljbin Kurti želi da zabrani srpski dinar.

- On zabranjuje sve što je srpsko, pa zar vam to nije jasno? I crkve nam otima, groblja nam je preorao širom Kosova i Metohije. Ubija nam mrtve da bi ubio nas žive. Srbi umeju da trpe, trpimo tri'es i kusur godina - rekao je Dimitrije, koji je u petak primio penziju koju je država Srbija isplatila nekoliko dana ranije.

KiM

Foto: Alo!

 

 

I u Goraždevcu, najjužnijoj većinski srpskoj opštini, situacija gotovo preslikana. Građani zabrinuti, ne znaju šta će doneti novi dan. A ovaj prethodni zahvaljujući Aljbinu Kurtiju doneo je hapšenje dvojice radnika pošte.

- On je rešio da izbaci iz upotrebe srpski dinar i svakog ko se tome usprotivi će uhapsiti. Uhapsio je juče dvojicu radnika pošte, a upravnicu su zvali na informativni razgovor. Jedan policajac, Albanac, kazao mi je da policija planira upade u srpske prodavnice kako bi proverili da li je srpski dinar u prometu. Kurti želi svega srspkog da se reši, pa i nas - kazao je za Alo Momir L. iz Goraždevca.

Srbima na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti odavno je zabranio i srpsku hranu. Narod se snalazi kako zna i ume... Na severu, u Zubinom Potoku, situacija nije ništa lakša.

- Policajci na administrativnim prelazima od putnika oduzimaju lekove i hranu koju kupuju u centralnoj Srbiji. Meni su prošle nedelje oduzeli dve kutije lekova za srce koje sam kupio u Novom Pazaru. Gledam pre neki dan, skidaju srpske zastave sa opštinskih jarbola, kače table na kojima piše Republika Kosovo. Ali opet, gledamo u našu državu Srbiju, jedino što znamo je da nas ona neće ostaviti i da se predsednik Aleksandar Vučić bori za svakog od nas koji ovde živimo - rekao je Desimir P. iz ove severne opštine.

Njegova supruga Milijana, koja je rodom iz Prizrena, kaže da je plaši sve ono što se prethodnih dana dešava na Kosmetu.

- Zatvaraju nam srpske opštine, puškama upadaju u kancelarije i hapse zaposlene. Nama ti se ovde dešava etničko čišćenje - rekla je ona.

Ukidanje srpskog dinara na KiM predsednik Srpske liste Zlatan Elek ocenjuje kao Kurtijevu „Oluju" za Srbe bez ispaljenog metka i to naočigled međunarodne zajednice. On je rekao da su zbog toga ugroženi svi koji imaju bilo kakva primanja iz centralne Srbije.

- Najdirektnije će biti ugroženo oko 100.000 Srba koji ovde žive. Ukidanje platnog prometa znači stavljanje Srba u nepovoljan položaj. To je uvod u totalni egzodus Srba sa Kosova i Metohije, to su unapred znali - rekao je Elek.

Srpska lista je ocenila da Srbi na KiM svakog dana žive i da je ukidanje srpskog dinara još jedan progon koji vodi do obesmišljavanja ZSO, koju Priština još uvek nije osnovala.

PODMUKLA AKCIJA KURTIJEVIH RAZBOJNIKA:

Obijena poslovnica pošte, uhapšeni radnici

U Ugljaru je obijena i opljačkana poslovnica „Pošte Srbije“, što je direktna posledica odluke Aljbina Kurtija da ukine srpski dinar na Kosovu i Metohiji i Srbima onemogući svaki vid normalnog života. Pljačkaši su skinuli video-nadzor, ukrali kasu sa novcem i demolirali prostorije ove ustanove, prevrnuli stolove, ormare, izvalili vrata…

Kancelarija za Kosovo i Metohiju više od mesec dana upozorava kompletnu međunarodnu javnost na sve posledice i opasnosti koje nosi Kurtijeva odluka da ukine srpski dinar u pokrajini.

Kancelarija za KiM je saopštila da je teror Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji nastavljen privođenjem radnika pošte u Goraždevcu.

„Vozača V. M. i njegovog pratioca V. P. privela je Kurtijeva policija, a potom je i od upravnice pošte u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da da izjavu. Akcija Kurtijeve policije sprovedena je da bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave, a sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima", navedeno je u saopštenju.

Kako ističu, „Kurtijevi drumski razbojnici u policijskim uniformama satima su u Peći ispitivali privedene radnike pošte i očigledno je da je u Prištini doneta odluka da se Srbima do kraja ukinu sva ljudska prava“.

 

KIPTE OD BESA Stotine pripadnika KBS tuži vladu lažne države!

Stotine pripadnika tzv. kosovskih bezbednosnih snaga svih činova podneli su pojedinačne tužbe protiv tzv. vlade Kosova zbog nezakonitog uskraćivanja povećanja plata i drugih naknada, piše „Albanijan post“.

Kako navode, pripadnici tzv. KBS su pravo na povećanje plata stekli uredbom o platama, dodacima na plate i drugim naknadama ministarstva odbrane i tzv. kosovskih bezbednosnh snaga za povećanje plata u tzv. KBS, koju je kosovska vlada usvojila još 22. januara 2020. godine, prenosi Kosovo onlajn.

Ta uredba, međutim, nikada nije sprovedena i pripadnici  tzv. KBS-a još nisu dobili razliku u platama koja im je po njoj pripadala, a nisu im isplaćene ni jubilarne nagrade.

S druge strane, aktuelna vlada je 28. jula 2021. godine donela odluku kojom je suspendovala uredbu iz januara 2020. godine.

Pripadnici  tzv. KBS-a počeli su da traže ostvarivanje svojih prava sudskim putem i tužili su vladu.

Prema jednoj od tužbi u koju je „Albanijan post“ imao uvid, navodi se da je tužilac „specijalista, sa 11 godina dokazanog radnog iskustva" koji je vladu tužio jer „od stupanja na snagu uredbe nije povećala platu za stručno usavršavanje i nije dodelila jubilarnu nagradu“.

Advokat Naim Rudari, koji već zastupa neke pripadnike  tzv. KBS-a, rekao je da „svakodnevno ima kontakte i da je svaki pripadnik KBS-a zainteresovan da podnese tužbu“.

„Zasad imamo samo oko 40 tužbi, ali svaki dan s nama kontaktiraju za nove slučajeve“, rekao je Rudari, i dodao da veruje da će „svi tužiti vladu“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading