JURIŠ DUGIM CEVIMA NA OPŠTINE I AMBULANTE?! "Sprovodi se etničko čišćenje, a zapad ćuti"
Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Prištinski jurišnici stigli su džipovima, izvršili premetačinu po opštinskim objektima, odneli nameštaj i opremu i odveli čelnike na informativni razgovor, a na meti su im bile i pošta, zdravstvena ustanova, apoteka... Udar na metohijske enklave premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naredio je samo dva dana nakon što je stupila na snagu odluka o zabrani dinara na KiM, čiji je jedini cilj da se Srbi primoraju da po novac idu u centralnu Srbiji ili da napuste svoje domove. Svojevrsna generalna proba za jučerašnju akciju bio je prošlonedeljni upad u opštinu Gora. Kurtijevi policajci su juče uleteli i u Dom zdravlja u Osojanu, najvećem povratničkom mestu u opštini Istok, gde se leči više stotina povratnika, pišu Novosti

- Ispred zgrade u kojoj se nalazi naša opština došlo je 12 vozila iz kojih su izleteli policajci naoružani dugim cevima. To je izazvalo veliku uznemirenost, ne samo zaposlenih u Privremenom organu, već i u čitavom Osojanu, a i đaci su pušteni sa nastave iz škole koja se nalazi u centru. Potom su upali u Dom zdravlja, koji su zaključali, kao i prostorije Privremenog organa - rekao  je radnik jedne srpske ustanove u Osojanu.

U prostorijama Privremenog organa u tom trenutku bili su predsednik Kosta Belošević i još dva radnika koji su odvedeni na informativni razgovor.

- Policajci su upali oko 9 sati, a sve do 15 časova pretresali su kancelarije. Izneli su bukvalno sve - od dokumentacije do opreme. Potom su nas odveli u policijsku stanicu, na ispitivanje. Nisu nas fizički maltretirali, ali su nas provocirali - ispričao je Belošević.

Revoltirani i uplašeni povratnici u tzv. Osojanskoj dolini kažu da je na delu demonstracija sile nad malobrojnim povratnicima koji su se koliko-toliko skućili:

- Dosad su nas šikanirali i maltretirali lokalni Albanci kako bi nas naterali da napustimo obnovljena ognjišta, a sada to rade vlasti iz Prištine. Prava drama odvijala se i u Goraždevcu, jedinom srpskom mestu od oko 750 žitelja u opštini Peć. Specijalci s dugim cevima opkolili su zgradu Doma kulture u kojoj se nalazi Privremeni organ, sprečili okupljanje meštana, a oko pola sata pretresali su i automobil ekipe Radio Goraždevca, sprečavajući ih da rade. Tokom jučerašnje akcije prva je na udaru bila privatna kuća u selu Vidanje, u kojoj se nalaze prostorije Privremenog organa opštine Klina.

Proterivanje proteranih

Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999, a potom i tokom pogroma 2004. godine etnički očišćena od Srba. Teškom mukom, neki su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja, gde im je život garantovala i međunarodna zajednica. Sada ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje - saopštila je Kancelarija za KiM.

- U samoj Klini živi veoma mali broj Srba, pa smo se mi smestili u Vidanje, gde je i srpska škola, a da bismo pomogli našem narodu u povratničkim sredinama. Sada su nam jasno stavili do znanja da silom žele da nas proteraju odavde - kaže član Privremenog organa opštine Klina.

Iz Srpske liste naveli su da je atakom na privremene organe opština nastavljen talas zatiranja svega srpskog na KiM:

- Brutalnim upadom desetina do zuba naoružanih specijalaca u mirna srpska sela Kurtijev režim sprovodi etničko čišćenje srpskih sredina na KiM, dok EU ćuti, a Kfor ni na koji način ne reaguje, iako ima obavezu da zaštiti mir, sigurnost i slobodu svim građanima bez obzira na nacionalnost. Očigledno je da Kurtijev režim želi da po principu blickriga protera srpske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, koristeći pasivnost zapadnih centara moći, koje srpski narod smatra direktnim saučesnikom u ovim antisrpskim akcijama režima u Prištini. Predstavnici SL pozvali su narod da ostane miran i suzdržan kako "ne bi dali povod okupacionim falangama da hapse poštene i časne domaćine".

Najavljena blokada puta

Zbog terora koji prištinski režim sprovodi nad našim narodom, Srbi raseljeni sa KiM, a koji su utočište pronašli na području kuršumlijske opštine najavili su za ponedeljak u podne protest upozorenja. Oni nameravaju da blokiraju put Priština-Niš, na deonici od Merdara ka Kuršumliji, i to za vozila sa registarskim oznakama tzv. Kosova. Iz Udruženja raseljnih Srba sa KiM na području kuršumlijske opštine ističu da zahtevaju da se Srbima na Kosmetu omogući sloboda kretanja i normalan život, da prestanu upadi specijalaca u srpske ustanove i institucije, a da se raseljenima obezbede uslovi za povratak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Mijodrag Stancic

03.02.2024 10:38

Vreme je da se digne vojska da se reši problem za sva vremena..