Stefan Surlić
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

- Ukoliko se ova mera koja je najavljena od strane Prištine zaista i primeni, to će ugroziti direktno egzistenciju više od 80.000 Srba na Kosovu koji zavise od budžeta Srbije i koji su do sada slobodno koristili dinar. Ovo je jedan težak udarac bilo kakvoj ideji normalizacije odnosa - istakao je on u razgovoru za portal Kosovo onlajn.

Kako navodi, to je još jedna u nizu mera koja ne iznenađuje jer jasno je da postoji agenda Prištine da konkretnim potezima seče bilo kakvu direktnu vezu između Beograda i srpske zajednice na KiM.

- Jasno je da postoji agenda i da Priština na kraju možda i prihvati neko formiranje Zajednice srpskih opština, ali u takvoj formi da bude sa manje prava za Srbe nego što ih oni uživaju u ovom trenutku - dodao je on.

Surlić smatra da sa ili bez odlaganja, tzv. vlada u Prištini je rešena da primeni tu uredbu i da dinar proglasi ilegalnom valutom.

Kako kaže, ukoliko dođe do odlaganja na nekih maksimalno šest meseci kao što postoje neke glasine, onda se dobija samo malo umanjivanje štete koja će nastati.

- Ali, svakako problem postoji - naglasio je on, a preneo portal Kosovo onlajn. 

Ukazuje da bi fokus Beograda trebalo da bude na koji način naći alternativu da Srbi na Kosovu i Metohiji ne budu u potpunosti ugroženi, da imaju stabilna finansijska primanja i da se zaustavi jedna defetistička atmosfera u kojoj ukoliko se primeni ova odluka, to znači odlazak Srba sa Kosova i Metohije.

- Treba zaustaviti takvu negativnu percepciju, istaći da će Beograd uvek stajati iza srpske zajednice na Kosovu i shvatiti da je ovo još jedna u nizu odluka Prištine koja očigledno ima podršku međunarodnih aktera jer međunarodni akteri ne traže da se ova odluka ukine, nego traže samo njeno odlaganje, ali sa ili bez odlaganja to znači direktni udar na egzistenciju Srba na Kosovu - poručio je Surlić, a preneo portal Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading