Aljbin Kurti
Foto: Alo/Profimedia

Do zuba naoružani specijalci, predvođeni tzv. kosovskim ministrima policije Dželjaljom Svečljom i lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, premetačinom i oduzimanjem dokumentacije demonstrirali su golu silu nad predstavnicima našeg naroda. Brutalni upad u kancelarije Opštine Gora izvršen je na direktnom nalogu Aljbina Kurtija i sa ciljem zastrašivanja nealbanaca, a pre svega Goranaca koji žive u ovoj opštini, pišu Novosti.

Blokiranje čitavog sela u kome u miru žive Goranci uz demonstraciju sile izazvalo je uznemiranje naše braće iz goranskog naroda u Dragašu, ali i svih Goranaca ma gde da oni žive, saopštila je Srpska lista iz koje opominju da je etničko čišćenje svih koji su uz državu Srbiju plan režima u Prištini. Iz ove liste opominju da je hiljade porodica u opštini Gora ugroženo zbog ovog kaubojskog upada i da to mora biti alarm za reakciju međunarodne zajednice koja napokon mora da stane na kraj ovom zulumu.

Još opasnija najava stiže preko prištinskog advokata Toma Gašija koji je juče za "Kosovo onlajn" izjavio da "radna grupa koja funkcioniše u sklopu kabineta Aljbina Kurtija uveliko radi na pripremanju tužbe za genocid protiv Srbije", i da će ona "u dogledno vreme biti predata Međunarodnom sudu pravde u Hagu".

Gaši je naveo i da se radi na prikupljanju dokaza, a na pitanje kako komentariše tvrdnje pravnika iz Beograda da tzv. Kosovo nije u mogućnosti da podnese takvu tužbu zato što nije članica Ujedinjenih nacija, kaže da je pravno moguće da u tom slučaju u njeno ime to može da uradi druga država, konkretno Albanija.

- Ima nekih koji misle da Kosovo nema pravo kao nova država da podnese takvu tužbu za genocid, pošto nije članica UN, ali može Albanija da nam pomogne. Ako ima političke volje, a mislim da to nedostaje između Kosova i Albanije - precizirao je Gaši.

On tvrdi da bi tzv. Kosovo, pravno gledano, tu tužbu moglo i samo da podnese čim bude primljeno u Savet Evrope. Prema njegovim rečima, tužba za genocid protiv Srbije biće predata Međunarodnom sudu u Hagu "jer je to isti sud koji je 2010. godine doneo rešenje da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo i da je imalo pravo da proglasi nezavisnost".

Predstavnici Srba opominju da zapravo prištinski režim od dolaska Kurtija na vlast nasilnim akcijama na severu pokrajine ali i u srpskim sredinama južno od Ibra, zauzimanjem srpske imovine i građenjem nelegalnih baza i punktova, hapšenjem Srba za navodne ratne zločine, ali i namerom da ukine postojanje srpskih institucija - sprovedi etničko čišćenje.

- Ako se svim nasilnim potezima prištinskih vlasti dodaju i prvobitna rušenja i skrnavljenja srpskih pravoslavnih hramova i otimanje imovine SPC, ali i proterivanje više od 250.000 Srba i nealbanaca sa prostora KiM od 1999. godine jasno je ko sprovodi genocid nad jednim narodom - mišljenja su naši sagovornici, politički predstavnici Srba sa severa pokrajine koji opominju da je situacija za Srbe poslednjih godinu dana najteža posle martovskog pogroma 2004..

Referenduma nema u zakonu

Centralnoj izbronoj komisiji u Prištini predata je peticija sa zahtevima građana za smenu albanskih gradonačelnika. Iako procedura nalaže da se potom raspiše referendum na kojem bi se žitelji severnog dela pokrajine izjasnili o smeni gradonačelnika, kosovski zakon ne predviđa referendum, odnosno u tom zakonu ni ne postoji.

Istovremeno, opominju da teror koji se sprovodi nad Srbima prolazi bez reakcije međunarodne zajednice čiji su se pojedini predstavnici nemušto oglasili, odnosno "zamolili" Kurtija da odloži ukidanje dinara na KiM. Baš kao što predstavnici Euleksa.

U Leposaviću gde je juče u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog obeležen Savindan, posmatraju prisustvo tzv. kosovske policije ispred opštinske zgrade, a na kojoj su postavili natpis "Kosovo Republika" i skinuli zastave UN i Srbije.

- Sramno je i poražavajuće to što je nekoliko stotina srpskih radnika zaposlenih u lokalnim samoupravama ostalo na ulici ispred zgrada koje su gradili njihovi očevi i dedovi a koje su nelegitimni albanski gradonačelnici uzurpirali 26. maja. Sada ti lažni gradonačelnici od radnika kojima je uskraćeno pravo na rad zbog čega protestuju, nalažu da uklone šator ispred Opštine Leposavić koji su postavili zbog kiše - kaže nam sagovornik iz civilnog društva sa severa KiM.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Srpkinja

28.01.2024 09:17

Srbija treba da podnese tuzbu protiv Albanije jer su na njenoj teritoriji vadjeni organi zivim Srbima, Zuta kuca.

Gagec

28.01.2024 09:32

A da pitam siptare i njihovog poglavicu kurtija dokle je doguralo sa zutom kucom? Sta cemo sa tim?