tirana
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

U dopisu se navodi da je Stejt department pozvao Prištinu da preispita ovu odluku, izražavajući 'zabrinutost da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu'.

'Pozivamo vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane', piše u dopisu Stejt departmenta, u kojem se dodaje da Beograd ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM, a da je Kurti u obavezi da formira Zajednicu srpskih opština.

PETAR PETKOVIĆ
KANCELARIJA ZA KiM

Ova odluka vodi ka obesmišljavanju svih do sada postignutih dogovora, pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, koji je jedina legalna valuta na Kosovu i Metoh

Danijela Vujičić, poslanica SNS iz Kosovske Mitrovice, upozorava da Kurti i njegova 'vlada' još jednom pokazuju samovolju u pokušaju da zagorčaju život Srbima na KiM.

- Ostaje da u danima pred nama vidimo da li će Kurti ostati pri stavu da zaista sprovede u delo nameru da uskraćivanjem plata, penzija i socijalnih davanja Kosovo i Metohiju očisti od Srba ili će ga, ipak, neko probuditi iz 'velikoalbanskog sna'. Naš narod ima pravo da živi na KiM, da radi i prima nadoknadu za svoj rad u jedinoj legalnoj valuti, a to je dinar. Nadam se da će ovaj prut Stejt departmenta uroditi plodom - naglašava Vujičićeva.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading