Srbi sa KiM krenuli po badnjak
Foto: Printscreen/Kosovo online

Poštujući tradiciju i običaje prvi Badnjak je jutros posekao dvanaestogodišnji Stefan Stojanović, a nakon njega i Miloš.

Miloš Stojanović koji je prošle godine po povratku iz seče badnjaka ranjen, ističe da je ovo veliki praznik i da je želeo da ga proslavi kako i dolikuje.

„I pored toga što se dogodilo prošle godine opet smo Stefan i ja došli po Badnjak. Ipak je ovo naš najradosniji praznik, i mislimo da ga proslavimo kako dolikuje“, kazao je Stojanović.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je po Badnjak otišao sa Stefanom i Milošem svima je najpre čestitao praznik i poručio da zajedno šalju poruku da je život pobedio i da želimo da budemo svoji na svome i živimo u miru sa svima.

„Najpre da svima poželim srećno Badnje jutro, Badnji dan i Božić. Svi zanamo šta se dogodilo pre godinu dana i danas smo ovde zajedno došli po Badnjak da pošaljemo poruku da ne odustajemo od života i od opstanka na ovim prostorima, i mislim da je to glavna poruka da je život pobedio i da na ovaj veliki praznik bez obzira na ono što nam se dogodilo, pre svega Stefanu i Milošu i njihovim porodicama prošle godine, a što je na sve nas ostavilo veliki trag, da bez obzira na to mi smo odlučni u nameri da ovde ostanemo i živimo u miru. I pored te poruke da je život pobedio poruka je da želimo da budemo svoji na svome i da živimo u miru sa svima“, kazao je Jevtić.

Istakao je da na ovaj  praznik slavimo i činjenicu da je prva beba koja je rođena ove godine upravo iz opštine Štrpce i sela Gotovuše

„Prva beba koja je rođena na prostoru Kosova i Metohije je beba koja je rođena u porodici Jovanović iz sela Gotovuše i mislim da to nije slučajno obzirom na sve ono što nam se dešavalo prošle godine i godinama unazad. Ovu godinu započinjemo na jedan lepši način, i žeilim da verujem da će tako biti tokom cele ove godine i narednih godina i da su loša vremena iza nas, i upravo zato danas ovde zajedno sa našim gostima iz Beograda kojima želim da se zahvalim proslavljamo i Badnje jutro i Badnji dan i sutrašnji praznik Božić“, istakao je Jevtić.

U seču Badnjaka su danas pošli i igrači vaterpolo kluba“ Tašmajdan“ iz Beograda koji su u okviru priprema za nastavak sezone smešteni u opštini Štrpce.

Trener kluba Dražen Rajković ističe da je prijatno iznenađen atmosferom.

„Ovde kod vas je neverovatna atmosfera, mnogo prijatno i drugačije nego što slušamo i kakva se poruka šalje nama koji živimo van granica Kosova i Metohije. Ja sam malo je reći lepo iznenađen, prijatno se osećam ovde, naravno i ljudi iz opštine su to uvećali još više i doveli do toga da se osećamo kao da smo nešto važni“, kazao je Rajković.

Prošle godine na Badnji dan Stefan i Miloš Stojanović su ranjeni na ulazu u selo Gotovuša kada su se vraćali iz seče badnjaka a  na njih je iz vozila pucao Azem Kurtaj.

Današnji odlazak po Badnjak obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading