aljbin kurti
Foto: Printscreen/Printscreen

Serija Kurtijevih poteza potvrđuje istinitost priča iz briselskih salona da mu je želja da na teritoriji KiM ostane najviše jedan odsto naših sunarodnika, ako može i manje. Dosad je isprobao sve mehanizme prinude - zastrašivanja, hapšenja, pljačke imovine, lažne optužnice, a procenjuje se da se zbog toga samo prošle godine odselilo 11 odsto Srba. 

Pre dva dana u Prištini, u veoma obiman dnevni red umetnut je i naizgled tehnički nacrt zakona o državljanstvu tzv. Kosova. Kurti je rekao da se ovim aktom posebno olakšava sticanje dokumenata za osobe sa dozvolom stalnog boravka, uključujući i Albance iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"Zakon uspostavlja postepen pristup do obijanja dokumenata u skladu sa nacionalnim interesima i bezbednosnim ciljevima", dodao je ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja. 

Kako se birokratskim putem bude povećavao broj Albanaca na KiM, tako će opadati broj ostalih, posebno Srba. U Prištini su svesni da cela operacija predstavlja sistem spojenih sudova, te da mora biti pažljivo sprovedena.

Vizna liberalizacija, koja će od 1. januara važiti i za sve žitelje KiM, biće motiv mnogima, a posebno mladima, da napuste pokrajnu u potrazi za poslom, a bežeći od kriminala i korupcije u kojima se guši lažna država. Zbog toga je neophodan hitan uvoz novih "državljana" kako bi se zadržao, a zatim i povećao broj Albanaca. Dok dobro ne našteluje sve brojke, Kurti ne žuri da na tzv. Kosovu organizuje popis. 

Šta Kurti konkretno dobija ako prisustvo Srba na KiM svede na jedan odsto? U tom slučaju zahtev da se formira ZSO postaće besmislen, jer će se braniti time da u njoj nema ko da živi. Drugo, u nekom trenutku moći će da preispita i broj zagarantovanih mesta za Srbe u prištinskom parlamentu, budući da su mu srpski poslanici dosad bili velika smetnja za izglasavanje odluka koje direktno udaraju na prava Srba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading