Kadri Veselji
Foto: AP/Foto:AP

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je 30. septembra 2022. godine podnela potvrđenu izmenjenu optužnicu, koja se sastoji od deset tačaka, gde se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kadri Veselji bio je glavni obaveštajac terorističke OVK, specijalista za likvidaciju svedoka, a važio je i za „pravog gospodara Kosova“. Optužen je za najteže zločine nad Srbima, a Dik Marti ga doveo u direktnu vezu sa slučajem „Žuta kuća“ i ilegalnom trgovinom ljudskim organima.

Mediji su prethodnih godina pisali da je likvidacija svedoka, učestvovanje u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca, silovanja, sakaćenja, organizovanje i sprovođenje terorističkih akcija, kao i trgovina drogom - samo neka od „dela“ koja se stavljaju na teret Kadriju Veseljiju.

Veseljiju ruke nisu čiste ni kada je reč o slučaju „Žuta kuća“, svojevremeno ga je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti doveo u direktnu vezu sa ilegalnom trgovinom organima na KiM i u Albaniji tokom sukoba 1999. godine.

U procesima koji su se vodili protiv Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja likvidirano je više od 40 svedoka, a postoje informacije da je Veselji lično ubio četiri zaštićena svedoka. Jedan od njih - Agim Zogaj, u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, pronađen je mrtav u parku u Nemačkoj. Ova likvidacija se smatra jednom od najmonstruoznijih i pripisuje se upravo Veseljiju.

U njegovoj biografiji još je zabeleženo da je nekada bio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru terorističke OVK.

Bivši lider terorističke OVK važio je i za ključnog obaveštajca ove paravojne formacije, a u bezbednosnim krugovima nazivan je njenim „glavnim blagajnikom“. Srpske službe označile su Veseljija kao glavnog aktera terorističkog napada na policijsku patrolu u Glogovcu, u kojem su poginula dvojica policajaca.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Ekipa Alo-a se provozala novom deonicom Ruma-Šabac 🛣️ #alo #alodnevnenovine #voznja #fypシ #autoput ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading