VOĐE TERORISTA OVK OSTAJU IZA REŠETAKA Tačiju i Veseljiju produžena mera pritvora
Foto: EPA/EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Rešenja o produženju mere pritvora Tačiju i Veseljiju doneo je predsednik suda Čarls Smit III 16. oktobra 2023. godine.

Prema tim rešenjima, Kancelarija specijalizovanog tužioca je 25. septembra 2023. godine uputila podneske na preispitivanje mere pritvora za Tačija i Veseljija.

Navodi se da je Tačijeva odbrana svoje odgovore na taj podnesak dostavila 29. septembra 2023. godine, a Veselijeva 5. oktobra 2023. godine.

Sud je naveo da je pritvor Tačiju i dalje opravdan i da nema promene od poslednje odluke o izricanju te mere i da ostaje srazmerna. Tome se usprotivila Tačijeva odbrana.

Navodi se da je Veće uvereno da postoji rizik da oni mogu da ometaju napredak sudskog procesa i činiti dalje zločine protiv onih koji se smatraju protivnicima terorističke OVK, uključujući svedoke koji su svedočili ili one koji mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Stoga se kaže da mera pritvora ublažava postojeće komunikacijske rizike i pruža snažne mere zaštite od nekontrolisanih poseta i komunikacije sa članovima porodice i drugim posetiocima.

Ovom odlukom naloženo je Specijalizovanom tužilaštvu da podneske za naredno preispitivanje pritvora za Tačija i Veseljija dostavi najkasnije do 24. novembra 2023. godine.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je 30. septembra 2022. godine podnela potvrđenu izmenjenu optužnicu, koja se sastoji od deset tačaka, gde se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

 

@alo_portal Ekipa Alo-a se provozala novom deonicom Ruma-Šabac 🛣️ #alo #alodnevnenovine #voznja #fypシ #autoput ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading