Mati Teoktista (Kastratović)
Foto: Alo/Eparhija Raško-prizrenska

Mati Teoktista, rođena je 12. jula 1936. godine u đakovičkom selu Biteš kao najmlađe od šestoro dece porodice Kastratović. Na krštenju je dobila ime Poleksija.

- Teške godine rata na Kosovu i Metohiji 1998-1999, kao i posleratne godine provela je uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima, hrabrila narod, molila se uz suze Bogu da sačuva narod i njen hram. U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje su molitveno, pod zaštitom italijanskog KFOR-a živele pri hramu u Đakovici, podnoseći mnoge nevolje i opasnosti - saopštila je eparhija.

U martovskom pogromu 2004. godine stara crkva Presvete Bogorodice i parohijska kuća u kojoj su sestra Poleksija i četiri preostale srpske starice živele potpuno su uništeni. Starice je KFOR evakuisao u Visoke Dečane, gde su živele zajedno sa dečanskim bratstvom u svakodnevnoj molitvi i radu.

Iz manastira Dečani su se nakon pet godina, 26. aprila 2009. godine opet vratile u Đakovicu, u obnovljenu parohijsku kuću. U međuvremenu je započela i obnova hrama koji je potpuno završen 2011. godine trudom i zalaganjem episkopa Teodosija, koji je vodio proces obnove porušenih svetinja.

- Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće episkop raško-prizrenski Teodosije. U nastavku Svete Liturgije biće služeno opelo, nakon čega će telo visokoprepodobne mati Teoktiste biti sahranjeno u porti manastira u Đakovici - saopštila je eparhija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading