Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Piše: M. J.

On je na ovaj način praktično zapretio srpskom narodu u četiri severne opštine koje se nalaze uz administrativnu liniju s centralnom Srbijom.

- Očekujem da će zabrana prisustva Kosovskih bezbednosnih snaga na severu bez prethodne saglasnosti komandanta Kfora biti ukinuta nakon stvaranja novih uslova i novih političkih napora. Sever je deo Kosova i naše snage će uskoro biti tamo. KBS će biti spremne da brane teritoriju zemlje kada to postane neophodno - rekao je on, i ponovio da je tzv. KBS naslednik terorističke OVK.

Maćedonci, koji je sa 19 godina pristupio terorističkoj OVK gde je ubrzo imenovan za komandanta Prvog bataljona 153. brigade Lapske operativne zone, rekao je da se „KBS razvija prema planu koji je sačinjen u saradnji sa saveznicima“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da izjave takozvanog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija unose dodatni nemir i da destabilizuju situaciju na severu. On je rekao da se, u trenutku kada Aljbin Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu Kosova i Metohije, ne može drugačije nego kao otvorena pretnja shvatiti poruka takozvanog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija - da će tzv. KBS uskoro delovati i na prostoru severa pokrajine.

- Ovakve opasne poruke, ratnički pokliči i zveckanje oružjem srpskom narodu na severu Kosova niti idu u pravcu preko potrebne deeskalacije, niti u pravcu mirnog i održivog rešenja. Već naprotiv, podižu tenzije, unose nemir među srpski narod i prete da destabilizuju čitav region. Podsećamo tzv. ministra ratne prošlosti da dobro prouči sve garancije koje postoje na osnovu kojih nikada nikakve kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever pokrajine - rekao je Petković, koji je Maćedoncija podsetio da je tadašnji generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen 2013. godine dao garancije da tzv. KBS ne mogu na sever bez Kforove saglasnosti.

- I ne samo to, nego i garancije koje je 28. decembra prošle godine NATO dao da KBS ne mogu na sever bez saglasnosti NATO-a. Maćedonci se jasno deklarisao kao ratni huškač i ratni ministar, a to dokazuje i porukom da su KBS naslednik zločinačke UČK koju su međunarodni predstavnici proglasili terorističkom organizacijom - dodao je Petković, i poručio da takva jedna formacija nema šta da traži u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Petković ističe da srpski narod nije, niti će ikada zaboraviti sva zlodela, stradanja i patnje koje je pretrpeo od terorista OVK, kojima se u Hagu sudi za monstruozne ratne zločine.

- Takva opasna izjava dolazi nakon Kurtijeve poruke da je i kosovska policija naslednik tzv. UČK, što jasno pokazuje kakvim bi zločinačkim metodama Kurti i njegovi posilni voleli da pokore sever naše južne pokrajine. Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove -  zaključio je Petković.

 

Krvave ruke komandanta Ukija

Takozvani ministar odbrane Ejup Maćedonci tokom devedesetih godina bio je deo terorističko-zločinačke organizacije OVK. Poznat kao komandant Uki, on je komandovao delom Operativne zone Lab koja je obuhvatala Podujevo i nekoliko susednih opština. Komanda je bila u selu Gornja Lapaštica. U toj zoni delovalo je oko dve hiljade OVK terorista koji su bili podeljeni u nekoliko brigada. Glavnokomandujući u zoni Lab bio je Salji Mustafa, koji je u Hagu osuđen na 26 godina zatvora, a o čijim bi zločinima Ejup Maćedonci Uki mogao mnogo da zna jer su blisko sarađivali. Mustafa i Maćedonci kontrolisali su više logora u kojima su Srbi premlaćivani i ubijani.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading