Haradinaj: Jedino rešenje je rušenje vlade
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

"Institucije Kosova su napravile tri greške čije posledice trpimo. Prva greška je bila ta što se nisu složili sa američkim predlogom nakon čega je sever ostao mimo celog procesa dijaloga. Druga greška bilo je insistiranje ili žurba da se održe izbori jer nije bilo zagarantovano učešće Srba. Treća greška je to što su gradonačelnici dobili tako malo glasova. Čak je rešenje da neko vreme obavljaju svoje funkcije u alternativnim objektima bilo mudro. Premijer je pogrešio kada je insistirao da ih smeste u objekte koje čuva policija. Sve tri greške je Srbija odlično iskoristila“, rekao je on.

Haradinaj dodaje da je tzv. Kosovo na neki način prihvatilo zahteve međunarodne zajednice za situaciju na severu.

„Tri zahteva koja su izneta Kosovo je na neki način prihvatilo. Koliko znamo i predsednica i premijer su već govorili o mogućnosti održavanja izbora na severu. Kao što je prihvaćena i mogućnost uklanjanja specijalnih jedinica iz opštinskih objekata”, naveo je čelnik ABK.

Smena Vlade?

Haradinaj je naveo da postoji nezadovoljstvo i unutar Kurtijevog Samoopredeljenja, zbog čega veruje da bi se i pojedini poslanici vladajuće stranke pridružili zahtevu za smenom vlade.

“Predlog je pravo rešenje, to je demokratija i to bi sigurno bilo korisno za celi politički spektar, uključujući i većinu na vlasti. Opozicija ima neophodan broj da pokrene predlog, ali ima i mnogo poslanika u Skupštini Kosova koji se ne slažu sa ovim predlogom”, rekao je Haradinaj.

Za pokretanje inicijative glasanja o nepoverenju vladi potrebni su potpisi 40 poslanika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading