Aljbin Kurti ZSO
Foto: EPA/EPA Olivier Hoslet

"Čvrsto stojimo iza misije Kfora i misije Euleksa u ispunjavanju njihovih mandata. Finska je rasporedila trupe u Kfor od 1999. godine. Trenutno Finska ima oko 70 vojnika prisutnih na Kosovu, Finci rade u Euleksu i cenimo važnost njihovog rada", kazao je Nisinen.

Istakao je da mora da se izbegne svaka jednostrana akcija. 

"Nasilni protesti nisu prihvatljivi i istrage o nasilnim događajima moraju da budu sprovedene, a počinioci da odgovaraju. Dobrobit i bezbednost svih građana moraju biti u potpunosti zagarantovani. Zbog toga pozivamo obe strane da odmah i bezuslovno deeskaliraju situaciju. Očekujemo od njih da se ponašaju odgovorno i da se angažuju u dijalogu uz podršku EU kako bi pronašli trajno rešenje za situaciju na severu Kosova", kazao je finski diplomata.

Na pitanje kako vidi dijalog tzv. Kosova i Srbije i šta očekuje da će se dešavati, Nisinen navodi da Finska podržava put tzv. Kosova u EU, a da bi krenuli napred, tzv. Kosovo i Srbija moraju da ostvare napredak u normalizaciji odnosa u okviru dijaloga.

"Proletos je u okviru dijaloga postignut dogovor uz posredovanje EU. Sada je važno da se bez daljeg odlaganja nastavi sa njegovom implementacijom. Važno pitanje je primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zajednicu treba brzo uspostaviti jer je to zakonska obaveza tzv. Kosova", naveo je.

Nisinen je rekao da je saradnja tzv. Kosova i Finske veoma bliska i da pokriva mnoge sektore.

"Posebno sam srećan što mogu da primetim da je Parlament Finske ponovo uspostavio Parlamentarnu grupu prijateljstva sa tzv. Kosovom. Naš odnos je napredovao tokom godina i sada je veći fokus na razvoju naše bilateralne ekonomske saradnje", ispričao je.

Prema njegovim rečima, u trgovinskim odnosima postoji mnogo neiskorišćenog potencijala.

"Da bismo taj odnos podigli na viši nivo, blisko smo sarađivali sa vladom na uspostavljanju 'Nordijske privredne komore' na Kosovu. Ohrabrujem poslovnu zajednicu da aktivno učestvuje u radu Komore. Osnivanje 'Nordijske privredne komore' na Kosovu je svedočanstvo rastućeg interesovanja i poverenja koje nordijska preduzeća imaju na ovom živahnom i obećavajućem tržištu", rekao je Nisinen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading