"SUVERENITET JE NARUŠEN, KURTI MORA DA ODE" Tahiri: Uspešno ćemo izglasati nepoverenje vladi
EPA

Tahiri je rekao da je razgovarao sa poslaničkim grupama, kako bi podelili konačni nacrt zahteva za izglasavanje nepoverenja.

"ABK je tokom ove dve godine imala državničko-politički stav. Gde smo smatrali da treba dati podršku Vladi, uradili smo to bez ikakve kalkulacije, kako sa sporazumom, sa referendumom, što sa glasanjem nekih zakona, za koje smo smatrali da su dobri. Istovremeno smo bili veoma odlučno protiv tamo gde smo mislili da se ne radi dobro, mi smo ti koji smo rekli "ne mučite se sa tablicama, jer nećete moći da ih sprovodite", jedini u parlamentu smo rekli 'nemojte da organizujete izbore, jer ćemo napraviti krizu, a premijer Kurti vodi politiku kojom je Kosovo doveo u ćorsokak",rekao je Tahiri. 

Dodao je da je Aljbin Kurti svojom politikom doveo do toga da je  Kosovo dobilo najveći udarac u poslednjih 20 godina.

"Suverenitet je moguć samo u dvorištu opštine, suvereniteta nema nigde drugo, suverenitet je zaštićen Rezolucijom 1244, preko Kfora“, rekao je Tahiri. 

Tahiri je kazao da su kvarenje odnosa sa SAD , ali i uvođenje sankcija neprihvatljivi.

"Zbog ovoga premijer mora da ode i naš predlog za izglasavanje nepoverenja vladi će biti uspešan", rekao je on.

Pojasnio je da je prvi razlog za taj predlog "narušavanje suvereniteta" Kosova.

"To je u suštini narušilo suverenitet. Naši policajci su dovedeni u najtežu situaciju, čuvajući dvorište jedne opštine", rekao je Tahiri.

Na pitanje da li veruje da će biti prikupljeni potrebni potpisi za pokretanje inicijative, Tahiri je odgovorio da je uveren da će predlog biti uspešan. 

Tahiri je rekao da je dodržao sastanak sa Arbenom Gašijem i šefom poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Abeljardom Tahirijem.

"Imam obećanje, oni nisu protiv, hoće da vide sadržaj inicijative", rekao je Tahiri.

Dodao je da Skupština Kosova nikada nije bila praznija i da se poslanici ponašaju kao da se skoro ništa se ne dešava 40 kilometara od Prištine.

On je rekao i da će se o predlogu danas raspravljati na posebnoj sednici na kojoj će biti reči o situaciji na severu Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova je juče na konferenciji za medije saopštila da će pokrenuti predlog za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, nakon američkih sankcija Kosovu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Ranković srbin

02.06.2023 09:26

Ovo je sve naci farsa Nemaca i Engleza

Cile

02.06.2023 17:53

Najvažnije je da se obezbedi mir, Srbija je svoje uradila, sada je red na Prištinu!!!

Jaca

02.06.2023 18:10

Kurtiji smeta sve što je srpsko!Svaka izgovorena reč Filipovica je tačna. SRBI SE NE PLAŠE!!!

Tanja

02.06.2023 21:24

Predsednik se zalaže za mir i stabilnost Srba na KiM.