OTIMAČINA Novi pakleni potez Kurtija protiv Srba
Foto: EPA/EPA

Priština bi po ovom zakonu mogla da preotme bilo koji objekat ili zemljište i da na tom mestu gradi nelegalne policijske i vojne baze, i to samo tako što će prisvojeno proglasiti za "javni interes".

Jer po ovom aktu, "legitimni javni interes odnosi se na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih".

Kako ukazuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima, a zarad ostvarivanja okupatorskih interesa:

"Priština je angažovala tzv. Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Sa našim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastavićemo pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini. Obratićemo se i svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila", navodi Petković.

Član predsedništva Srpske liste Slavko Simić kaže da će ta partija biti uz svoj narod i da će zajedno sa državnim vrhom, Kancelarijom za KiM i pravnim timom raditi na sprečavanju otimačine.

Kroz brojne odluke koje je sprovodila u prethodnom periodu, Priština, kako "Novosti" prenose, hoće da izazove nove tenzije i eskalaciju prilika na terenu.

Ovim antisprskim zakonom hoće da legalizuju sve ono što su dosad otimali i što će pokušati da otmu od srpskih domaćina.

Pravni zastupnik Srba kojima je već uzurpirano zemljište na severu KiM, advokat Nebojša Vlajić podseća da je Priština u drugoj polovini prethodne godine i početkom ove počela da sprovodi postupke eksproprijacije u srpskim sredinama, i to kršeći sopstveni zakon.

Naime, Zakon o eksproprijaciji podrazumeva da mora da postoji javni interes, a koji se utvrđuje u postupku gde sve informacije moraju biti poznate, što ovde nije slučaj. Vlasnicima zemlje nije pružena mogućnost pravne zaštite, niti vođenje kvalitetnog sudskog postupka, podseća sagovornik ovog dnevnog lista.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading