Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

Nevladine organizacije sa severa Kosmeta izrazile su žaljenje i protest jer im je uskraćeno pravo da imaju akreditovane posmatrače na izborima u Severnoj Mirovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, a kako su naveli u saopštenju za medije, ovakavu odluku Centralne izborne komisije ocenili su kao diskriminaciju i potvrdu da demokratija i transparentnost izbornog procesa u kosovskom društvu ne postoje.

Ova odluka je, kako kažu, doneta i pored toga što je sva dokumentacija uredno predata za akreditovanje posmatrača, imaju iskustva u posmatranju izbora i svojim radom doprinose celokupnoj društvenaj zajednici. 

"Kao nevladine organizacije koje godinama postoje i rade u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a posebna kao nevladine organizacije koje su učestvovale u prethodnim izbornim ciklusima, izražavamo žaljenje i protest što nam je uskraćeno pravo da imama akreditovane posmatrače na izborima u navedenim opštinama", navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da je krajnje nedopustivo da se u savremenom svetu, u 21. veku, bez ikakvog objašnjenja odbiju organizacije koje gadinama prate izborne procese.

Pošto im, kako navode u saopštenju, po prvi put nije dozvoljeno da učestvuju u izbornom procesu uputili su pitanja CIK-u, kao i svim ambasadorima i celokupnoj međunarodnoj zajednici.

"Zašto se nevladinim organizacijama koje su više puta učestvovale u izbornim ciklusima ne dozvaljava da imaju akreditovane posmatrače? Šta je to šta CIK i Priština žele da sakriju od očiju posmatrača, ali i naroda? Da li su ovakvi izbori, organizavani na ovakav nakaradni način, zaista i legalni?", pitaju iz nevladinih organizacija sa severa Kosova i Metohije. 

Napominju da su uložili žalbe Izbornoj kamisiji za molbe i žalbe i najavili da će tražiti objašnjenje za ovavu odluku od CIK-a.

"Smatramo da ovakvi patezi ne doprinose razvoju demokratije, a odbijanjem nevladnih organizacija se samo pokazuje da demokratija i transparentnost izbornog procesa u ovom društvu i ne postoje", sopštili su iz nevladinih organizacija. 

Treba podsetiti da su do sad redovno na izborima bili prisutni evropski posmatrači, OEBS, ambasade, a ove izbore su najavili da će da prate samo dva posmatrača iz ambasade Velike Britanije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading