NESTAJALI U "NESREĆAMA"! Ogroman strah za bezbednost 300 svedoka protiv tzv. OVK
Foto: EPA/EPA PHOTO/Alban Bujari

Suđenje četvorici komandanata zločinačke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) traje već deset dana, a jedan od velikih izazova, pored dokazivanja krivice, biće i zaštita svedoka koji će se pojaviti u slučaju.

Ništa neobično jer ranije je ubijeno najmanje 13 svedoka u slučajevima koji su se vodili protiv lidera tzv. OVK od 2001. godine, a u najavljenom procesu najavljeno je čak 300 sevdoka.

Da li je 300 svedoka bezbedno?

Ovo pitanje se postavlja jer je najveći deo svedoka koji su pristali da govore stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, i to uglavnom u procesu koji se vodio protiv Ramuša Haradinaja.

Zebnja da će se istorija ponoviti javlja se i sada, pa se od 300 prikupljenih svedoka neka imena čuvaju u strogoj tajnosti.

Procurila imena svedoka 2020. godine

To nije čudno jer su 2020. procurila poverljiva dokumenta Kancelarije sprecijalizovanog tužioca u Hagu, sa sve imenima svedoka, a o njihovoj sadžini javno su na konferencijama za štampu u Prištini i drugim javnim nastupima govorili lideri Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. Usledio je pritisak na svedoke nakon čega su neki preseljeni sa Kosova i Metohije zbog zastrašivanja, a neki su i odustali.

Sumnjiva smrt čak 13 osoba

Nije naučena lekcije iz Haradinajevog suđenja, kako podeseća za jedan beogradski medij advokat i predsednik Centra za odbranu međunardnog prava iz Beograda dr Goran Petronijević.

On ukazuje i da je nedavno objavljeno da je jednom tužiocu u Briselu obijen stan i ukraden lični kompjuter, a zatim se i jednom sudiji to isto dogodilo. U kompjuterima su se, kako su pisali francuski mediji, nalazili podaci okrakterisani kao "veoma osetljivi", u vezi sa procesima u toku pred sudom u Hagu.

Samoubistva, nesreće...

Metode prema kojima su svedoci nestajali bile su najrazličitije, navodno su posezali za samoubistvom, stradali u saobraćanim nesrećama.

Koliko je zaštita svedoka delikatna, najbolje pokazuje proces koji se vodio upravo protiv Haradinaja u Hagu, ili rad na prikupljanju informacija o "Žutoj kući", saopštio je nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukačević.

On je otkrio da je, dok je Karla del Ponte bila glavni tužilac šef Istraživačkog odeljenja u Hagu zatražio podršku srpskog Tužilaštva za ratne zločine u ispitivanju Haradinajevih zločina i saslušanju svedoka.

- Ili je albanska mafija toliko dobro organizovanam ili neko pokušava da odliv podataka pravda na ovaj način - kaže Petronijević za beogradski medij.

Poslednje ubistvo svedoka desilo se na tako davno: 15. janura 2021. telo Fadilja Suljevića, bivšeg tkz. kosovskog policajca, nađeno je u Brdima iznad jezera Badovac.

Samo mesec dana pre nego što je ubijen, dao je iskaz tužilaštvu i dobio status zaštićenog svedoka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading