GLASANJE U EVROPSKOM PARLAMENTU Da li će Šiptari biti nagrađeni za progon Srba?
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Proces je otključao Savet ministara EU, nakon čega je usledila izrada teksta koji su usaglasile zemlje članice, a, kako se očekuje, građani tzv. Kosova će moći slobodno da putuju u EU od 1. januara 2024. godine.

Nakon glasanja u EP, ostalo je još pet koraka pre nego što odluka konačno stupi na snagu: da ambasadori EU prostom većinom glasaju za liberalizaciju viza, da Savet ministara EU prostom većinom odobri liberalizaciju viza, da pravni akt potpišu predstavnici institucija EU, Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i da odluka bude objavljena u Službeni list, uključujući i datum stupanja na snagu.

Evropska komisija je 2018. godine istakla da je tzv. Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, međutim, proces nije nastavljen u drugim organima EU. 

Holandski poslanik Tis Rojten, čija je zemlja bila među najskeptičnijima, imenovan je za izvestioca za viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu. On je rekao da više neće biti promena sadržaja sporazuma i da to znači da će vizna liberalizacija stupiti na snagu ili u isto vreme sa ETIAS sistemom ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading