ŠIPTARI SE ZALETELI Najavljivali glatku pobedu, sada ostaju kratkih rukava
Shutterstock

To što se zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije našao na dnevnom redu prošlog sastanka Komiteta ministara (KMSE) znači da je Priština izgubila blanko podršku čak i svojih najvećih saveznika, ocenila je u intervjuu za "Politiku" ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović.

Iako su očekivali da će ih bezuslovno podržati sve zemlje priznavači, kao i da će procedura učlanjenja otpočeti još u maju prošle godine, kada su zvanično predali zahtev za članstvo, oni su sve dalje od neophodne podrške da bi procedura otpočela.

"Kako verovati u ispunjavanje nekih novih dogovora onih koji deset godina odbijaju da ispune ono što su potpisali i na šta su se obavezali. Sada je na potezu Kurti koji treba da pokaže da je spreman da ispuni svoje međunarodno-pravne obaveze", izjavila je Đurovićeva, te dodala da su "predstavnici velikih sila rešili da putem pritiska na Prištinu, uskraćivanjem podrške za članstvo u SE, probaju da privole Kurtija da se ponaša konstruktivnije".

Ističući da od zemalja Kvinte samo Velika Britanija bezuslovno podržava aspiracije prištinskih vlasti, ambasadorka je ipak rekla da ne treba da smo u zabludi da je nemoguće da oni obezbede dvotrećinsku podršku, neophodnu za prijem u SE, pošto su 34 zemlje od 46 članica priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a za neophodnu većinu je potreban 31 glas.

"Kada oduzmemo nekoliko potencijalno uzdržanih glasova, neophodna većina se smanjuje, što su sve stvari koje nama idu u prilog", kaže Đurovićeva.

Imajući u vidu da Priština neće odustati od pokušaja ulaska u SE, vrše sve veći pritisak na zemlje članice SE. Nekoliko ambasadora su njihovi glasnogovornici i lobisti sve ovo vreme, pa će i preko njih ići pritisak ka ambasadorima zemalja Kvinte i ka predsedavajućoj, ambasadorki Islanda.

"Međutim, s obzirom na to da je sada napredak u dijalogu direktno povezan sa otpočinjanjem procedure učlanjenja, verujem da zeleno svetlo za tako nešto može da dođe samo iz Brisela i prestonica ove četiri zemlje", ističe ambasadorka Srbije pri SE.

Đurovićeva je rekla i da u Strazburu ima veoma malo razumevanja za brojna kršenja ljudskih prava s kojima se Srbi na KiM susreću.

"Nedavno, kada smo imali raspravu na sastanku KMSE, gde sam iznela podatke o brojnim napadima na Srbe koji su se desili u poslednje vreme, ambasador jedne zemlje članice EU u svom izlaganju je rekao da ne koristimo stanje na terenu kao izgovor za odlaganje otpočinjanja procedure učlanjenja. Neki pak smatraju da će potencijalno učlanjenje tzv. Kosova pomoći Srbima na KiM, jer će obavezati Prištinu na veće poštovanje ljudskih prava", izjavila je Đurovićeva i zaključila da "u realnost ovog argumenta samo naivni mogu da poveruju".

Komentari (0)

Loading