IZOLACIJA ILI GUBITAK VLASTI Kurti sateran u ćošak, čekaju ga ozbiljne posledice
Foto: EPA/EPA

Njemu su već neformalnim diplomatskim kanalima poslate poruke da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako ne prihvati ZSO, što je preduslov za povratak Srba u institucije, ali i za dalje razgovore o francusko-nemačkom, odnosno evropskom planu za KiM. Poslednjih dana, međutim, Kurtiju stižu vrlo otvoreno poruke da bi mogao da se suoči sa izolacijom, a u konačnici i sa gubitkom vlasti.

Tako je tokom iznenadne posete Prištini specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka prošle nedelje, Kurti izgubio ekskluzivitet najvažnijeg, a često i jedinog sagovornika zapadnih diplomata. Na neformalni susret, odnosno radnu večeru, pored Kurtija pozvan je i njegov prvi zamenik u Vladi i šef pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, što je Lajčak ovekovečio fotografijom iz jednog prištinskog restorana.

Kurti do juče nije dobio poziv za učešće u debati o ZSO, koju je za sutra organizovala Ambasada SAD u Prištini. Ambasador Džefri Hovenijer pozivnicu je poslao drugoj zamenici kosovskog premijera i šefici diplomatije privremenih institucija Doniki Gervali. To je saopštila Jeta Statovci, poslanica "Gučo liste", čija je Gervala predsednica.

- Da, Gervala je pozvana u svojstvu potpredsednika vlade. Što se tiče učešća, mogu da kažem da ćemo biti zastupljeni - rekla je Jeta Statovci, prenosi Ekonomija onlajn.

Ambasada SAD pozvala je političke stranke, diplomate, predstavnike civilnog društva na KiM na zajedničku diskusiju 31. januara, a tema razgovora na sastanku koji je inicirao ambasador Hovenijer biće pitanje osnivanja ZSO.

Na debatu je pozvan i ministar za zajednice i povratak u vladi u Prištini Nenad Rašić, koji je na ovu poziciju došao nakon što su predstavnici Srpske liste zbog nasilja nad Srbima napustili sve institucije.

STATUT PIŠE "FRIDRIH EBERT"

Pretpostavlja se da će se na stolu u američkoj ambasadi u Prištini naći i predlog statuta ZSO koji danas treba da predstavi nemačka nevladina organizacija "Fridrih Ebert". U izradu ovog dokumenta nisu bili uključeni Srbi sa KiM, odnosno predstavnici Srpske liste koja uživa najveće poverenje, a potpuno je zaobiđen i Upravljački tim za ZSO koji po dogovorima iz Brisela jedini ima mandat da sačini nacrt statuta. Upravljački tim je to i uradio pre gotovo pet godina, ali iz EU do danas nije stigao poziv da se taj dokument predstavi u Briselu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading