"KRAJNJE JE VREME DA SE FORMIRA ZSO" Derek Šole otkrio zašto tzv. Kosovo ne može u UN!
Foto: Alo

Predlog o normalizaciji odnosa koji će u Beogradu predstaviti specijalni izaslanici i savetnici iz EU, SAD, Italije, Nemačke i Francuske nije konačan, ali će Beograd i Priština morati da pokažu političku hrabrost, rekao je specijalni izaslanik Stejt departmenta Derek Šole. 

Šole je istakao da će predlog koji će u Beograd doneti specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije biti fleksibilan.

"Poručili smo prijateljima u Prištini da ZSO neće biti nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini", rekao je Šole i dodao da SAD smatraju da je "krajnje vreme za formiranje ZSO". 

Šole nije želeo da odgovori na pitanje o nadležnostima i funkciji ZSO, rekavši da se ti detalji moraju definisati kroz dijalog, a naveo je da je formiranje Zajednica srpskih opština "izuzetno važno i za SAD".

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-nemačkog predloga, za koji predsednik Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Šole je takođe rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja", rekao je Šole.

Američki diplomata je rekao da je zabrinut zbog uticaja Rusije na Balkanu, i izjavio da bi "ceo svet morao da se ujedini protiv onoga što Rusija radi u Ukrajini". 

Na pitanje kako da tzv. Kosovo ostvari članstvo u Ujedinjenim nacijama uprkos protivljenju Kine i Rusije, Šole je rekao da će to biti teško, ali da će "SAD nastaviti da se zalažu za nezavisno 'Kosovo' u UN".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragi

19.01.2023 19:41

Gospodine Šole uz dužno poštovanje zašto ceo svet niste pozvali kada ste isto bombardovanje Srbiju bez odluke ujedinjeni nacija nikakve razlike nema

Srpkinja

19.01.2023 19:49

Ali nece ni Nemacke nevladine organizacije odredjivati kako ce biti organizovane ZSO. Srbice morati imati sva prava i organizovanost kao i ostatak KiM, inace ne prihvatamo nista manje od toga.