SKUPO PLAĆAJU LAŽI Priština izdvaja desetine hiljada evra za objavljivanje knjige o Račku
Foto: AP Olivier Matthys

On je na sednici kosovske vlade izjavio da će se objava te knjige finansirati zbog njenog, kako je rekao"istorijskog značaja".

"Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je užasnuo i šokirao Kosovo, ali i uzbunio i demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. Pred vama je predlog odluke za izdvajanje 70.000 evra za istraživanje, pisanje, uređivanje, prevod i štampanje knjige memoara ambasadora Vilijama Vokera o masakru koji se dogodio15. januara 1999. godine u selu Račak", rekao je Kurti.

Ono što je svima zapalo za oko je da je Nenad Rašić, Kurtijev ministar, bio je sve vreme uzdržan.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a ti događaji su bili povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž.

Kako je rekla, Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja. Sa druge strane, istakla je ona, Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

Takođe, poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji je tim istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading