"DOBRO JE DA JE SRBIJA PODNELA ZAHTEV!" Bivši NATO zvaničnik o zahtevu za povratak naše vojske na KiM!
EPA

Međutim on je zadovoljan što je Srbija to odlučila da učini javno i transparentno, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bolje je što je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima bilo krajnje provokativno", kaže Šej.

On smatra da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren, ali kaže da je reč o „političkoj akciji, jer on možda oseća da može da ostvari pobedu u javnosti dok se stvari na terenu ne promene“, kaže Šej.

Šej kaže da Rezolucija 1244 dozvoljava Srbiji da zatraži povratak 1.000 pripadnika iz redova vojske i policije, ali samo pod određenim okolnostima.

"Samo u određenim okolnostima, uglavnom u smislu graničnih kontrola. Ideja je bila da imamo koordinaciju na granici kako bismo sprečili incidente, borili se protiv krađe, ilegalne trgovine, zaštitili manjine, spomenike", kaže Šej.

Dodaje da bi povratak srpskih trupa na Kosovo bio dozvoljen samo "ako bi to pomoglo da se situacija smiri".

„Veoma je važno da Kfor odluči da li će to biti korisno ili ne. A u trenutnoj, jasno napetoj atmosferi između Prištine i Srba na severu, trenutne okolnosti su očigledno suprotne pa bi tako nešto eskaliralo situaciju”, kaže Šej.

On je podržao predstavnike međunarodne zajednice u zahtevu da Srbi na severu sami uklone barikade podignute 10. decembra i pridružio se pozivima da se Kosovo i Srbija obavežu na postizanje dogovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"Nažalost, danas na severu Kosova i dalje ima ljudi veoma ekstremnih, radikalnih stavova, koji ne žele da naprave bilo kakav napredak, a sadašnja stagnacija vodi ka nasilju, više odgovara njihovoj agendi", dodao je bivši portparol NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Миодраг Лукић

16.12.2022 22:14

@Milojko - Кои то политичар са запада жели помоћ србима па ми смо подијељени у три државе и сви имају право само ми не па докле имали краја

Ruzica

16.12.2022 20:59

Pamtimo Sejna, ali neka objasni sta je sprovedeno u delo od onoga cemu je EU bila garant. Nista jer njihove reci ni potpisi ne znace nista. Neka KFOR odbije, tada Srbija treba da se obrati Savetu bezbednosti UN.

Paso

16.12.2022 21:02

Smrad smradova,fukara belosvetska,i ti ces jednkg dana bogu pred sud,supak jedan

Vla

16.12.2022 22:08

Bolje bi TI bilo da jedes Go na nego da komentarise, na isto jedan

Slobodan

16.12.2022 22:43

Haos je na granici i tu bi dplazak srpskih vojnika smirio tenziju i smanjio pritisak na Srbe. To sto bi albanci bili nezadovoljni nije razlog da se ne odobri prisustvo srpskih vojnika jer ocito da su ovako bez kontrole i da im je dozvoljeno da rade sve sto hoce. Mozda bi. Albanci tada konacno shvatili da je kompromis neophodan.

Guta

17.12.2022 01:54

@Slobodan - Ne treba tražiti nikakvu dozvolu trba upasti i zauzeti našu teritoriju

Guta

17.12.2022 01:45

Ako ne odobre npašoj vojsci i policiji mi ćemo i sami ući u našu teritoriju važnio je da smo podneli zahtev a oni neka se dobro zapitaju dalićemo mi i sami upasti ako zatreba