ZAMKA ZAPADA Predlog Makrona i Šolca služi da izmori i oslabi Srbiju
Foto: Printscreen

To je prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih izvora rezultat intervencija Brisela nakon primedaba koje su albanska i srpska strana poslale na inicijalni predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca. Dorada teksta i iznetih ideja praktično je svedena na redigovanje, odnosno upotrebu blažih formulacija o zaokruživanju nezavisnosti Kosova, a kako bi ih Beograd lakše "progutao".

Tako se, navodno, u tekstu nigde ne pominje puno priznavanje, već je korišćena formulacija "puna normalizacija odnosa". Takođe, prvobitni rok koji je bio postavljen za postizanje sporazuma, februar sledeće godine, prema nekim tvrdnjama sada je donekle prolongiran, pa bi dve strane trebalo da reše sve razmirice najkasnije do završetka 2023.

ŠIPTARI ODUSTAJU OD SEVERA KOSOVA? - Alo.rs

O ovom pakovanju istog sadržaja u drugačije oblande u utorak je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da francusko-nemački predlog u stvarima najvažnijim za nas nije poboljšan. On je dodao da smo mi spremni da razgovaramo, da ništa ne odbijamo unapred, ali da smo i usmeno i pisano naveli šta su naše crvene linije i šta je za nas neprihvatljivo.

O očigledno kozmetičkim izmenama teksta, koji visoki predstavnik EU Đuzep Borelj predstavlja kao znatno unapređen, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da je to još jedan dokaz da Zapad samo simulira pregovore:

- Rešenje je unapred dato i to na jedan isključiv način. Nema mogućnosti da naša strana bilo šta izmeni, samo treba da se povinuje toj odluci zapadnih sila da je nasilno i bespravno odvajanje Kosova od Srbije završena stvar i od nas se očekuje da u delovima ili odjednom progutamo tu žabu. Sve te varijacije na temu priznavanja Kosova čisto su zamajavanje, čekanje da se mi iscrpimo ili da budemo privučeni pesmom sirene da nam predstoji bolja budućnost, samo ako prihvatimo to što se od nas traži. To bi bila suština politike Zapada prema nama - da će vreme da nas izmori i oslabi i da ćemo uz neki lilihip da se utešimo.

Jovanović ukazuje da takva politika nema nikakvu perspektivu, imajući u vidu naše crvene linije, Ustav i neophodnost da svaka eventualna promena u vezi sa odnosom prema KiM podrazumeva referendum građana. On ipak smatra da se Zapadu ne isplati da se ovde otvori nova krizna tačka i da im je zadržavanje Srbije u svojoj orbiti posle izbijanja rata u Ukrajini važnije od cilja Kosova u NATO.

RAMPA U HAŠKOJ KONFERENCIJI

Ministarka pravde Maja Popović tokom sastanka sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem zatražila je da se odbaci zahtev tzv. Kosova za pristupanje pojedinim konvencijama i za prijem u članstvo te organizacije, naglasivši da "to nije nikakva država, prema međunarodnom pravu, već teritorija u sastavu Republike Srbije".

Tom prilikom je naglasila da je za Srbiju neprihvatljivo da tzv. Kosovo pristupa pojedinim konvencijama Haške konferencije koje su otvorene za pristup svim državama i da se od te međunarodne organizacije očekuje da u svemu deluje u skladu sa Poveljom UN, kao i da poštuje pravnu obaveznost rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Mit

08.12.2022 08:54

Nacistima je cilj slaba Srbija, vratice im se kao bumerang.

Marija

08.12.2022 09:47

A kao Makron nam je prijatelj?!? Ova dvojica misle da smo glupi i budale.E pa nece moci gospodo iz Brisela, Srbija se saginjati nece!

Pravda

08.12.2022 09:47

Кад је фашиста у историји мислио добро Србији?Никад.

Kalesu

08.12.2022 10:52

Boga hvalim da smo i mi, konačno, počeli da se služimo taktikom kosovskih Albanaca i postavljamo crvene linije, uslove i granice. Pitam se samo, hoće li zapad jednako bespogovorno i bezuslovno prihvatati i naše granice, kako su to činili i čine Albancima sve vreme do sada !?!