PRST U OKO ZA LAŽNU DRŽAVU Priština hoće da šalje "mirovnjake", odmah dobila po ušima - Argentina ne priznaje Kosovo!
Kosovo vojska FOTO: AP Visar Kryeziu

Mediji su preneli da će pripadnici KBS "u operaciji podrške miru u skladu sa potpisanim sporazumom sa Velikom Britanijom o uključivanju u britansku pešadijsku vojsku" otputovati na Malvinska (Folklandska) ostrva oko kojih se Argentina spori sa Velikom Britanijom.

Ministarstvo navodi da poštuje sve Rezolucije Ujedinjenih nacija i podseća da Argentina ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, do kojeg je došlo 17. februara 2008. godine, pošto podržava punovažnost Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Navedena Rezolucija sadrži elemente kojih se Argentina neograničeno pridržava, posebno princip teritorijalnog integriteta i rešavanje sporova putem pregovaranja i obostrano prihvaćenog sporazuma uključenih strana; principe koji su relevantni za pitanje Malvinskih ostrva - piše se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da argentinska vlada snažno odbacuje nameru da tzv. Kosovo pošalje nove vojne trupe na Folklandska ostrva i naglašava se da je to argentinska teritorija koju je Velika Britanija nezakonito okupirala.

- To predstavlja neopravdanu demonstraciju sile i namerno odstupanje od poziva brojnih međunarodnih rezolucija Generalne skupštine Ujedinjene nacije i drugih međunarodnih foruma koji pozivaju i Argentinu i Ujedinjeno Kraljevstvo da nastave pregovore, kako bi se pronašlo mirno i definitivno rešenje za spor oko suvereniteta koji uključuje obe zemlje u pitanju Malvinskih ostrva - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Ministarstvo kategorički odbacuje navodni karakter "mirovne misije" za koju je pomenuta vojna aktivnost bila namenjena kao potpuno neopravdana.

- Konkretno, slanje KBS u južni Atlantik je posebno u suprotnosti sa rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 31/49 koja poziva obe strane da se uzdrže od jednostranog donošenja odluka koje podrazumevaju uvođenje promena u situaciji dok su ostrva u toku pregovaračkog procesa koji je preporučila ista Skupština. Ovo novo vojno prisustvo u Južnom Atlantiku takođe je u suprotnosti sa rezolucijom Generalne skupštine 41/11 (Zona mira i saradnje u Južnom Atlantiku) koja, između ostalih odredbi, poziva države svih drugih regiona, posebno države koje su vojno važne, da savesno poštuju južnoatlantski region kao zonu mira i saradnje, posebno smanjenjem i na kraju eliminacijom njihovog vojnog prisustva u ovom regionu - dodaje se u saopštenju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading