SAD RUŠE KURTIJA? Eskobar podvukao crtu, Priština izazvala haos na KiM!
Foto: Alo!

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike, situaciju na severu Kosova ocenio kao prilično opasnu, jer su lokalne institucije ostale bez srpskih službenika.

"Bili smo vrlo jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od strane Kosova, mi smo zatražili jednogodišnji period implementacije da sprovedemo kampanju javnog obaveštavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice automobila. Pozivamo ih i da počnu sa stavljanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom na dnevni red. Ovo je zahtev. Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera iz Kvinte, ovo je zahtev i mi ćemo ostati čvrsti. Sa srpske strane smatramo da svaki protest treba da bude miran, a uklanjanje Srba iz institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ta pitanja", rekao je on.

Eskobar je rekao da je vreme za više dijaloga i da su Sjedinjene Američke Države bile veoma jasne tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od strane Kosova.

SAD RUŠE KURTIJA? Eskobar podvukao crtu, Priština izazvala haos na KiM!

Alo

 

"Takođe smo bili jasni sa srpskom stranom da se slažemo da pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa širokim spektrom glasova unutar Kosova koji ovo podržavaju i koji su voljni da pomognu Kosovu da ispuni svoje međunarodne obaveze po ovom pitanju“, rekao je Eskobar.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum pokušavajući da destabilizuje situaciju na severu Kosova Eskobar je istakao da se ne slaže sa tim.

"Ne, ne mislim tako. Što se tiče francusko-njemačkog prijedloga, prerano je da vagamo odgovore. Ova situacija, ova kriza se mora tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje rastu zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje za učešćem i punim uključivanjem u dijalog", rekao je Eskobar.

Naglasio je da uprkos rezultatima izbora održanih u utorak u Sjedinjenim Američkim Državama, neće biti promene u američkom pristupu Zapadnom Balkanu.

"Naš stav o Zapadnom Balkanu je da region treba da se integriše u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja, što znači članstvo u Evropskoj uniji za sve, članstvo u NATO-u za one koji žele i regionalna integracija za sve kako bi se rešile razlike. između njih. Dakle, ništa se neće promeniti kao rezultat izbora", rekao je Eskobar.

Kako je istakao SAD ostaju privržene bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Zapravo, upravo su naši napori u koordinaciji sa našim evropskim saveznicima osigurali obnovu rezolucije u Savetu bezbednosti za nastavak mirovne misije u Bosni. I iznad svega, imamo snažnu posvećenost bezbednosti i stabilnosti Kosova kroz KFOR", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading