ROK - JUČE! SAD traže od Kurtija da se momentalno dozove pameti!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i suspenziju bilo koje kaznene mere protiv vlasnika registarskih tablica KM dok se pitanje registarskih tablica ne reši u dijalogu. To znači i hitan početak pregovora za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da se Zajednica osnuje, što njeno osnivanje čini zakonskom obavezom za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu krši vladavinu zakona i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", ističu iz američke ambasade.

SAD, kako se navodi, saglasne su sa Evropskom unijom da nedavna dešavanja u vezi sa odnosima između Beograd i Prištine predstavljaju veliku zabrinutost i ugrožavaju značajan napredak postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

ROK - JUČE! SAD traže od Kurtija da se momentalno dozove pameti!

Alo

 

Povlačenje Srba iz kosovskih institucija, kako navode, nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Sve uključene strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost na terenu. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu. Stoga se Sjedinjene Države pridružuju EU pozivajući predstavnike Srbije i kosovske Srbe da ispoštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ambasada SAD u Prištini poručuje da je odgovornost obe strane da garantuju mir i stabilnost na terenu.

"Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, su neprihvatljive i podstaći će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice. Pozivamo ih da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije", dodaje se.

SAD poručuju da podržavaju napore EU da olakša pregovore, dok Kosovo i Srbija, dodaje se, moraju pokazati da su spremni da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu uz posredovanje EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading