ALBANCI IM PORUŠILI KUĆE I UZURPIRALI CELO SELO Nemoćni Srbi iz Miroča ne mogu da se vrate u svoje domove
Kosovo onlajn

Tokom i nakon sukoba, mnoga sela na Kosovu i Metohiji potpuno su ostala bez Srba. Miroče kod Vučitrna jedno je od takvih, u koje Srbi više od 20 godina ne mogu na svoja imanja. Kažu da su im Albanci porušili kuće i uzurpirali posede, koje ni preko sudova ne mogu da vrate.

Četrnaest srpskih porodica živelo je u Miroču do 1999. godine. Kažu da su nedugo po napuštanju imanja, komšije Albanci iz susednog Karača, počeli da uzurpiraju posede i brišu sve tragove njihovog življenja.

"Ovo je sada jedan pašnjak, a tu ima najmanje deset parcela šest vlasnika. Sve je to preorano i sve je to uništeno. Vidite ovamo gde su nam sve kuće porušene. Gde god je mogao plug da prođe, sve je preorano, sve su međe uništene", rekao je Duško Milenković, vlasnik imanja u selu Miroče.

"Kao što vidite, sve su posekli, voćnjak ceo. Uzurpirali su celo selo. Selo ima 14 kuća, nema nikoga, niti sme ko da priđe", istakao je Radomir Perić, vlasnik imanja u selu Miroče.

Na snimcima iz vazduha se vidi stanje pre i nakon uzurpacije. Sačuvana je jedna novija kuća sa okućnicom. Za nju i imanje, prema navodima Srba iz Miroča, uzurpator tvrdi da je kupio od vlasnika koji je preminuo.

Međutim, u katastru nije evidentirana nikakva kupoprodaja, dok uzurpator odbija da čak i na sudu pruži dokaz o vlasništvu.

Godinama Srbi iz Miroča pojedinačno pokreću postupak pred sudom u Vučitrnu za oslobađanje više od 100 hektara, ali kao da je uzaludno.

"Što se tiče ovog što je uzurpirao celo selo, samo moju porodicu Miladinovića negde skoro 40 hektara. Ne smem da priđem uopšte. Ja sam razne snimke dao na sudu i evo dve godine 19 suđenja sam imao i od toga nema ništa", rekao je Milutin Miladinović, vlasnik imanja u selu Miroče.

"Definitivno, mi kao bilo koja porodica pojedinačno nemamo šansu ovo da rešimo. Mi ako sada ne budemo mudri i jedinstveni i ne zatražimo podršku države Srbije, Kancelarije za KiM ili koga god oni usmeravaju da stane, jer je jedinstven slučaj čak i za (tzv.) Kosovo, da je celo selo uzurpirano od strane jednog čoveka", dodao je Duško Milenković.

A dok im sloboda pristupa imanjima ne bude vraćena, mesto okupljanja nemoćnih Srba iz Miroča biće crkva i zajedničko groblje sa Srbima u susednoj Gojbulji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Ja

17.10.2022 09:53

ALBANCI IM PORUŠILI KUĆE I UZURPIRALI CELO SELO Nemoćni Srbi iz Miroča ne mogu da se vrate u svoje domove to trebaju da vide i oni iz UN sta se silom narodu cini u svojoj sopstvenoj zemlji to pravo nemaju to zlo zrebaju neko da sprece to jeste zlo i od zla albanskih terorista sto svi znaju ali cute ! to je zlo sto ceo svet i vidi to zlo u tudjoj zemlji treba da se spreci preterali su u svemu i svakim zlom i zlocinom lazima silom nepravdom svake pljacke u tudjoj zemlji izazivanja provociranja naroda u svojoj sopstvenoj zemlji sto nemaju pravo da rade svako zlo i zlocina imaju zar trebaju svet samo da gledaju! i sami oni iz UN sto trebaju zlo da osude i one zemlje sto se mesaju u tudjoj zemlji sto nikakvog prava nemaju kao sto i svi same vide sta silom rade u tudjoj zemlji !!!

Ja

17.10.2022 10:05

Tokom i nakon sukoba, mnoga sela na Kosovu i Metohiji potpuno su ostala bez Srba. Miroče kod Vučitrna jedno je od takvih, u koje Srbi više od 20 godina ne mogu na svoja imanja. Kažu da su im Albanci porušili kuće i Četrnaest srpskih porodica živelo je u Miroču do 1999. godine. Kažu da su nedugo po napuštanju imanja, komšije Albanci iz susednog Karača, počeli da uzurpiraju posede i brišu sve tragove njihovog življenja. Zar nije to sramota da se takvih zlocina u tudjoj zemlji dozvoljava nemaju nikakvog prava da otimaju nista tudje gde to ima da silom opljackaju ponistavaju svega sto narodu u svojoj zemlji i pripada i njihovo imanje i kuce i stanove svega sto narodu pripada i svih ostalih narodo to isto radili gde to ima to je tudje i svega se srbiji i narodu treba vratiti to je njihova zemlja njihovo imanje njiho zemljiste sto i pripada to je veliki zlocin sto se pocinilo i cini srbiji i svim ostalih naroda bez ikakvog razloga napadali ubijali ponistili sto nisu imali pravo da rade nemaju ni danas to zlo se treba spreciti u tudjoj zemlji previse zla lazi i nepravda ima takose ne radi niti se dozvoljava da se silom radi sta god zeli u tudjim zemljama !!!

Ja

17.10.2022 10:06

Ovo je sada jedan pašnjak, a tu ima najmanje deset parcela šest vlasnika. Sve je to preorano i sve je to uništeno. Vidite ovamo gde su nam sve kuće porušene. Gde god je mogao plug da prođe, sve je preorano, sve su međe uništene", rekao je Duško Milenković, vlasnik imanja u selu Miroče.

Ja

17.10.2022 10:10

"Kao što vidite, sve su posekli, voćnjak ceo. Uzurpirali su celo selo. Selo ima 14 kuća, nema nikoga, niti sme ko da priđe", istakao je Radomir Perić, vlasnik imanja u selu Miroče. Na snimcima iz vazduha se vidi stanje pre i nakon uzurpacije. Sačuvana je jedna novija kuća sa okućnicom. Za nju i imanje, prema navodima Srba iz Miroča, uzurpator tvrdi da je kupio od vlasnika koji je preminuo. Međutim, u katastru nije evidentirana nikakva kupoprodaja, dok uzurpator odbija da čak i na sudu pruži dokaz o vlasništvu. Znamo da lazu vidise lazi na gomile sto ih imaju ! Godinama Srbi iz Miroča pojedinačno pokreću postupak pred sudom u Vučitrnu za oslobađanje više od 100 hektara, ali kao da je uzaludno. Velika je to sramota da se takvo zlo dozvoljava u tudjoj zemlji veliki je to zlocin !!!

Ja

17.10.2022 10:11

Na snimcima iz vazduha se vidi stanje pre i nakon uzurpacije. Sačuvana je jedna novija kuća sa okućnicom. Za nju i imanje, prema navodima Srba iz Miroča, uzurpator tvrdi da je kupio od vlasnika koji je preminuo. Međutim, u katastru nije evidentirana nikakva kupoprodaja, dok uzurpator odbija da čak i na sudu pruži dokaz o vlasništvu. Godinama Srbi iz Miroča pojedinačno pokreću postupak pred sudom u Vučitrnu za oslobađanje više od 100 hektara, ali kao da je uzaludno