SPREMA LI SE CETINJE 2? Kurti po Milovom receptu želi da spreči ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji
Foto: Printscreen/instagram

On će, kako Alo! saznaje, najpre pokušati poglavaru SPC da zabrani ulazak na KiM, a ako se zbog toga bude suočio s oštrom reakcijom međunarodne zajednice, promeniće tu odluku, ali će posredstvom ekstremističkih grupa organizovati proteste ispred Patrijaršije. Kurti je svestan da bi takvi protesti mogli da prerastu u krvavi napad na sveštenstvo SPC i pravoslavne svetinje, ali za to ne mari.

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

 

SPC je saopštila da će patrijarh najpre služiti Svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja, a da će zatim biti obavljeno ustoličenje u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

„Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja - manastir Pećka patrijaršija - pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstava Srpske pravoslavne crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana“, navela je Srpska pravoslavna crkva.

U činu ustoličenja nema ničeg spornog, apsolutno, ali Kurti zabranom ovog događaja želi još jednom da napadne SPC i da animira svoje birače i simpatizere jer je suočen s padom rejtinga.

Naš izvor iz Prištine dodaje da će 14. oktobra ispred Patrijaršije biti veliki broj pripadnika ROSU i drugih policijskih jedinica, ali i policajaca u civilu. Na taj način Priština će skinuti odgovornost sa sebe za eventualne incidente do kojih bi moglo da dođe tokom okupljanja ekstremista.

Alo

 

S druge strane, verski analitičar Željko Injac kaže da su još uvek sveža sećanja na dešavanja sa Cetinja gde su se ekstremisti, pristalice Mila Đukanovića protivili ustoličenju mitropolita Joanikija i haosom pokušali da spreče taj čin. On, međutim, ne veruje da je Aljbin Kurti spreman da učini tako nešto.

- Moguće je da će posredno organizovati proteste i neke probleme ispred Patrijaršije, ali ne očekujem veće incidente. To bi posle onoga sa Cetinja bilo previše napada na SPC u poslednjih godinu dana. Takva situacija je neprihvatljiva i za SAD, čiju podršku Kurti sve više gubi. Ipak, ako do toga i dođe, to je sramota za njih, a za nas još jedna neprijatnost - rekao je Injac.

 

Hrvatski ekstremisti mu
spremaju sačekušu u Vukovaru

Porfirije će, kako je planirano, tokom vikenda posetiti Vukovar gde će prisustvovati liturgiji, a zatim će obići novoobnovljeni Srpski dom i Crkvu sv. Nikole. Hrvatski suverenisti saopštili su da im je sporan datum dolaska srpskog patrijarha jer se, kako su naveli, Vukovarci tog dana „sećaju pogibije general-bojnika Blage Zadre”.

- Vukovar je najveće stratište hrvatskog naroda u novijoj istoriji. Očekujemo od patrijarha da će se, u vidu ekumenizma i istinskog kršćanstva, pokloniti žrtvama Ovčare, nevino ubijenim nakon okupacije Vukovar - rekao je Marijan Pavliček, predsednik Hrvatskih suverenista.

Inače, Blago Zadro je poznat po surovom mučenju i ubijanju srpskog naroda u vukovarskom kraju. Pripadnici njegove jedinice su preko dana obeležavali srpske kuće u selima, a zatim su ih tokom noći spaljivali i minirali.

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading