ŽURI IM SE DA PUTINU "IZMAKNU STOLICU" Berlin forsira plan "Ahtisari plus", žele da zakucaju status KiM
Alo!/M.J.

U toj akciji, Berlin, uz podršku Pariza, pokušava da oživi i modifikuje plan "Ahtisari plus" i doda mu još jedan "plus", koji bi podrazumevao da Beograd digne rampu za prijem Prištine u Ujedinjene nacije, bez formalnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače šta bi moglo da se krije iza nove armature pregovora u Briselu, koju su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pre nekoliko dana predočili evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i emisari nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona - Jens Pletner i Emanuel Bon.

I predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da nova armatura pregovora o KiM podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument: da to što su oni uradili na Kosovu može i on u Donbasu i Luganjsku.

- Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je - "ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom mogu i ja". Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri - objasnio je Vučić.

"PUTINU ŽELE DA IZMAKNU STOLICU" - Alo.rs

Prema oceni Srđana Graovca, iz Centra za društvenu stabilnost, ideja za raspetljavanje kosovskog rebusa koji su predstavili emisari iz EU još nije detaljno razrađena, ali da podseća na plan "Ahtisari plus":

- Taj plan je bio sporan jer je podrazumevao nezavisnost Kosova, "zakucavao" je njegov status. Po modelu dve Nemačke, koji bi mogao da bude u srži nove armature pregovora, Kosovo bi ušlo u sve međunarodne institucije, uključujući UN, a da Srbija i druge zemlje koje to ne žele ne moraju da ga priznaju. Zapad bi najradije insistirao na punom priznavanju Kosova od strane Srbije, ali pošto je s naše strane stavljeno do znanja da je to neprihvatljivo, možda će se igrati na kartu dve Nemačke. Za nas je suštinski neprihvatljivo da dozvolimo da Kosovo uđe u UN, a čak i kada bismo se mi sa tim složili, pitanje je da li bi neke druge zemlje. Nemačka vrši najjači pritisak na Srbiju oko KiM, insistira da se to pitanje što pre reši, jer je u problemu zbog dešavanja u Ukrajini i pokušavaju da nađu opravdanje zašto se njihovi građani žrtvuju u tom ratu.

Model "Dve Nemačke" kao nova armatura pregovora u Briselu - Alo.rs

Graovac podseća da Ahtisarijev plan nije bio loš u delu koji se ticao zaštite SPC, koja bi imala eksteritorijalni status, naše kulturne baštine, Srbi bi u svojim opštinama imali autonomiju odlučivanja u oblasti prosvete, urbanizma, zdravstva... Nova armatura pregovora pored redefinisane verzije Zajednice srpskih opština, po ugledu na Ahtisarijev plan, mogla bi da uključi i čvršće garancije za Srbiju za članstvo u EU.

SRBI SA KOMANDANTOM KFORA

Na drugom po redu sastanku u proteklih 20 dana, predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića sa komandantom Kfora, general-majorom Ferencom Kajarijem i pukovnikom Multinacionalne brigade Istok, komandantom baze Bondstil Kristoferom Samulskim, glavna tema bila je trenutna bezbednosna situacija na KiM, za koju je konstatovano da je i dalje nestabilna. Raspravljano je i o nelegalno izgrađenim bazama i uzurpaciji privatne i opštinske imovine od strane specijalnih jedinica kosovske policije u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

- Nećemo dozvoliti nikakve provokacije, niti od strane specijalnih kosovskih jedinica, niti od strane kosovskih bezbednosnih snaga, jer se svakom njihovom jednostranom akcijom ugrožava mir i stabilnost - istakli su tokom jučerašnjeg sastanka Rakić i gradonačelnici severnih opština. 

Za nekadašnjeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića nema dileme da Srbiji sada pokušava da se isporuči stara-nova ideja modela dve Nemačke, koju je, kako kaže, svojevremeno "iskovao" predstavnik EU u posredničkoj trojci za KiM Volfgang Išinger, a po nalogu SAD:

- Problem je što je model dve Nemačke primenjen u slučaju istog naroda, za koji je bilo izvesno da će se kad-tad ponovo ujediniti, a kod kosovskog pitanja radi se o dva različita naroda i srpskoj istorijskoj teritoriji. Zapad hoće da ono što su osvojili tokom agresije Kosova kao ratni plen definitivno odvoje od Srbije i da se još mi sa tim saglasimo. I da, dodatno, zbog rata u Ukrajini zauzmu kontrolu nad Balkanom. Kada bismo pristali na ovakvo rešenje, Zapad bi ojačao strategijsko zaleđe iza gvozdene zavese koju su uspostavili prema Rusiji i dobili bi argument protiv Putina koji bi bio iskovan našim rukama. Traže od nas nemoguće, vršiće sve moguće pritiske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading