PETAR PETKOVIĆ O SKANDALOZNOJ PRESUDI PRIŠTINSKOG PRAVOSUĐA Iživljavanje nad Nikolom Nedeljkovićem (20) primer žestoke mržnje prema svemu srpskom
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Petković je poručio da je o toj, kako je naveo, "sramnoj presudi" obavestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je takvo "pravno iživljavanje" nad jednim mladićem nedopustivo i da se Nikola Nedeljković odmah pusti na slobodu. 

"Nikola je osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza, a na osnovu iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku. Iako je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, Nikola ni u jednom trenutku nije poklekao, jer se držao jedino ispravnog stava da to što se slikao sa svojom srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje je ponosa i rodoljublja", naveo je Petković u saopštenju.

Petković je rekao da je Nikoli Nedeljkoviću namerno izrečena kazna od osam meseci zatvora, da bi ga Priština držala u zatvoru sve do početaka naredne godine, iako je reč o, kako je naveo, potpuno nevinom mladiću. 

"Ova današnja skandalozna presuda slika je i prilika pravosuđa u Prištini, čija je jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima. O ovoj sramnoj presudi obavestio sam i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu. Njegova porodica - dve sestre, otac i majka snažno su potreseni ovakvom presudom, u šta sam se uverio i kroz razgovor sa njima odmah nakon izricanja presude. Preneo sam im da će Кancelarija za КiM nastaviti da pruža punu pravnu podršku kako Nikoli, tako i njima u svakom pogledu i da nećemo stati dok se Nikola ne vrati bezbedno u njihov zagrljaj", kaže Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading